Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Надання послуг з оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів: ПДВ-наслідки у виконавця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надання послуг з оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів: ПДВ-наслідки у виконавця

 

Підприємство згідно з договором надає послуги замовнику — бюджетній організації. Кошти в оплату наданих послуг надійдуть від замовника безпосередньо з бюджетного рахунка через управління Держказначейства. В якому порядку в цьому випадку нараховуються податкові зобов’язання з ПДВ: за датою підписання акта виконаних робіт чи за датою надходження коштів на поточний рахунок підприємства? Якими документами підтверджується факт оплати послуг за рахунок бюджетних коштів?

(м. Харків)

 

У

п. 187.7 ПКУ зазначено: при оплаті товарів/послуг за рахунок бюджетних коштів датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податків.

Інакше кажучи, податкові зобов’язання з ПДВ у такій ситуації визначаються не за датою першої події, а

за датою надходження таких коштів.

Слід зауважити, що ця норма практично повністю повторює аналогічну норму зі старого законодавства —

п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ.

До старої норми ми звернулися не випадково. Річ у тім, що наразі існують роз’яснення ДПАУ та рішення суду, орієнтовані на

Закон про ПДВ щодо питання, що вважати оплатою за рахунок бюджетних коштів. А оскільки зазначена норма не змінилася, таке розуміння збережеться і в умовах дії ПКУ.

Так, ДПАУ в

листі від 02.07.99 р. № 9745/7/16-1218 вважає, що оплата за рахунок бюджетних коштів визнається тільки у випадках, коли виконавець отримує кошти безпосередньо з бюджетного рахунка через рахунки Держказначейства.

Якщо кошти в оплату товарів (робіт, послуг) надходять виконавцю з банківських рахунків підприємств, організацій, установ, діє загальний порядок нарахування ПДВ.

Аналогічну позицію висловлено і в

ухвалі ВАСУ від 23.09.2008 р. № К-1934/08 № К-2251/08.

У ситуації, викладеній у запитанні, підприємство уклало з бюджетною організацією договір на надання послуг із наступною оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів, які буде перераховано йому безпосередньо з бюджетного рахунка, відкритого в органі Держказначейства. У зв’язку з цим підприємство нараховує податкові зобов’язання з ПДВ

— на дату надходження коштів на поточний рахунок в оплату виконаних робіт.

Тепер про документальне забезпечення такої операції. Головним документом на користь відображення податкових зобов’язань з ПДВ на дату надходження бюджетних коштів є

договір із замовником-«бюджетником», в якому разом з іншими умовами обов’язково має бути зазначено реквізити саме бюджетного рахунка, звідки буде здійснено оплату.

Крім того, від цього замовника бажано отримати

довідку, що підтверджує його «бюджетний» статус та бюджетні джерела виконання його зобов’язань за договором, — наявність цієї довідки при перевірці зніме всі питання щодо правомірності застосування такого методу нарахування ПДВ.

І, зрозуміло, не зашкодить

виписка банку із зазначеним у ній платником та рахунком, з якого надійшла оплата.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі