Теми статей
Обрати теми

ПДВ. Постачання на підставі рахунка-фактури: що в податковій накладній?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Постачання на підставі рахунка-фактури: що в податковій накладній?

 

Що дозволяється зазначати у рядку «Вид цивільно-правового договору» податкової накладної, виписаної на підставі рахунка: «рахунок-фактура» чи «договір купівлі-продажу» або щось інше?

(м. Харків)

 

Насамперед, зазначимо, що на сьогодні законодавством не конкретизується, а у

п.п. «и» п. 201.1 ПКУ є лише вказівка на обов’язковість цього реквізиту. Відповіді на це запитання немає і в Порядку № 969. Таким чином, нам залишається звернутися до роз’яснень податківців і здорового глузду.

На практиці під рахунком-фактурою розуміється вид комерційного рахунка, в якому зазначено суму до оплати за будь-який товар. При цьому такий рахунок за певних умов може відігравати роль письмового договору. Річ в тім, що виходячи з положень

глави 53 ЦКУ , договір не обов’язково повинен виглядати як єдиний документ. У загальному випадку, договір вважається укладеним у момент отримання відповіді про прийняття пропозиції, якщо сторони дійшли згоди за всіма істотними умовами договору (ч. 1 ст. 638, ч. 1 ст. 640 ЦКУ). Тобто пропозиція має містити істотні умови договору та відображати намір сторони взяти на себе зобов’язання в разі її прийняття, що також випливає з ч. 1 ст. 641 ЦКУ. Таким чином, якщо рахунок містить істотні умови та відображає наміри сторони, то він може відігравати роль письмового договору купівлі-продажу.

Ми вважаємо,

що в такому разі в полі «Вид цивільно-правового договору» можна зазначити як «рахунок-фактура», так і «договір купівлі-продажу», обидва записи є дійсними та не порушують приписи ПКУ та/або Порядку № 969. Водночас податківці можуть не погодитися з таким підходом — їх позиція що цього питання часто змінюється. Наприклад, в їх останніх методрекомендаціях — Пам’ятці про адміністративні процедури виписування, видачі і отримання податкових накладних (додаток до листа ДПАУ від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517 // див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 35, с. 7) — вони висловилися лише про варіант — «договір купівлі-продажу» без будь-яких міркувань щодо «рахунка-фактури». Водночас раніше, у «Віснику податкової служби України» (2011, № 10, с. 23), вони дійшли висновку, що в разі постачання товару без письмового договору, але за наявності рахунка-фактури в цьому полі може зазначатися «усний договір купівлі-продажу рахунок-фактура».

Таким чином,

найбезпечнішим варіантом при взаємодії на підставі рахунка-фактури буде зазначення в полі «Вид цивільно-правового договору» — «договір купівлі-продажу». Водночас, ті, у кого вже є податкові накладні із записом «рахунок-фактура», можуть скористатися наведеною вище доказовою базою та виборювати право на податковий кредит.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі