Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Основний засіб було придбано у фізособи — єдиноподатника у 2010 р.: що з амортизацією?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Основний засіб було придбано у фізособи — єдиноподатника у 2010 р.: що з амортизацією?

 

Підприємство у 2010 році придбало у фізособи-єдиноподатника основний фонд і використовує його в господарській діяльності. Чи будуть амортизаційні відрахування за цим об’єктом обліковуватися в податковому обліку у 2011 році?

(м. Харків)

 

Почнемо з того, що

у 2011 році податковий облік щодо податку на прибуток можна умовно поділити на дві частини: (1) «I квартал» і (2) «решта періодів»*.

* II квартал, II — III квартали, I — IV квартали (п. 2 підрозділу 4 розділу XX ПКУ).

I квартал.

Протягом цього звітного періоду діяли старі правила обліку податку на прибуток, а отже, амортизація за основним фондом, придбаним у фізособи-єдиноподатника, повинна була в загальному порядку брати участь в обчисленні об’єкта оподаткування.

Решта періодів.

Як відомо, з метою обчислення податку на прибуток витрати, здійснені з 1 квітня 2011 року, визначаються відповідно до розділу III ПКУ** (п. 1 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ). У п.п. 139.1.12 ПКУ встановлено заборону на включення до витрат вартості товарів (робіт, послуг) та інших матеріальних і нематеріальних активів, що придбаваються у підприємців-єдиноподатників (крім вартості робіт і послуг, придбаних у фізосіб-єдиноподатників, які провадять діяльність у сфері інформатизації).

** Якщо підрозділом 4 розділу ХХ ПКУ не встановлено інше.

Ця

заборона стосується й амортизаційних відрахувань, оскільки тепер вони належать до витрат за видами діяльності. Наприклад, амортизація виробничих основних засобів належить до елементу витрат «собівартість» (п. 138.8 ПКУ), амортизація основних засобів загальновиробничого значення — до загальновиробничих витрат (абз. «б» п.п. 138.10.1 ПКУ) тощо.

Водночас питання перехідної амортизації доцільно розглянути в розрізі таких ситуацій:

1) якщо

основні засоби було придбано в підприємця-єдиноподатника до 01.04.2011 р., то після цієї дати амортизація може включатися до витрат на загальних підставах (див. Єдину базу податкових знань — код 110.09.01) — водночас, ураховуючи їх наступну думку (див. далі), ми рекомендуємо заручитися індивідуальною податковою консультацією;

2) якщо

основні засоби оприбутковано до 01.04.2011 р., однак оплачено після цієї дати, то амортизацію за ними до витрат уключати не можна (див. Єдину базу податкових знань — 110.07.21);

3)

якщо товари було придбано у підприємця-єдиноподатника до 01.04.2011 р. і після цієї дати використано для ремонту основних засобів, то не буде ні витрат, ні амортизації (див. Єдину базу податкових знань — 110.07.21).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі