Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Повернення передоплати, отриманої у I кварталі 2011 року

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Повернення передоплати, отриманої у I кварталі 2011 року

 

У І кварталі 2011 року було отримано передоплату від покупця за товар та відображено валовий дохід. Однак у квітні грошові кошти покупцю повернено, договір із покупцем розірвано. Як продавцю після 01.04.2011 р. відобразити повернення коштів у податковому обліку: віднести на витрати або показати як зменшення доходів?

(м. Донецьк)

 

Відразу зазначимо: механізм, аналогічний колишньому «коригувальному»

п. 5.10 Закону про податок на прибуток, що передбачає, зокрема, можливість зменшення в окремих випадках доходів продавцем (витрат покупцем), після 01.04.2011 р. збережено в п. 140.2 ПКУ (попутно, мабуть, нагадаємо, що положення «колишнього» п. 5.10 Закону про податок на прибуток у минулому податківці також поширювали й на випадок повернення передоплати, про що, наприклад, повідомлялося в п. 2 листа ДПАУ від 28.07.2008 р. № 349/4/15-0214 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 65, с. 12). Отже, оскільки суму отриманої передоплати було включено платником податків до валових доходів, то в періоді повернення передоплати покупцю сума доходів підлягає коригуванню (зменшенню).

Зауважимо: для його проведення у «старій» формі декларації з податку на прибуток (затвердженій

наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, зі змінами та доповненнями) було відведено спеціальні «коригувальні» рядки 02.1 і 05.1 («зміна суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг)»). У «новій» формі декларації (яку затверджено наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114) вони вже так «явно» не показані, а виявилися «захованими» у відповідних додатках. Так, зокрема:

рядок 03.25 «Перерахунок доходів у разі зміни суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг) (+, -)», що корегує доходи, поміщено в додатку IД, що подається до рядка 03 «Інші доходи» декларації;

рядок 06.5.25 «Перерахунок витрат у разі зміни суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг) (+, -)», що корегує витрати, міститься в додатку ІВ, що подається до рядка 06.5 «Інші витрати звичайної діяльності та інші операційні витрати» декларації.

Відповідно,

повертаючи покупцю передоплату, продавцю необхідно провести коригування доходів, заповнивши при цьому (зі знаком «-») рядок 03.25 додатка ІД до декларації (та зменшивши тим самим доходи звітного періоду на суму поверненого покупцю авансу). При цьому не має бентежити, що з 01.04.2011 р. наростаючий підсумок з прибутку обривається і як би починається заново, оскільки після коригування «зайвих» доходів суму податку на прибуток у результаті буде сплачено платником податків правильно.

Наостанок, мабуть, укажемо на консультацію податківців, розміщену в Єдиній базі податкових знань на сайті ДПАУ у розділі 110.08, в якій податківці, розглядаючи аналогічне запитання, давали на нього заперечну відповідь та говорили про неможливість проведення перерахунку доходів продавцем (витрат — покупцем) у разі повернення передоплати. При цьому таку свою точку зору вони мотивували тим, що нібито перехідні положення

ПКУ можливості застосування платником податків «коригувальних» положень п. 140.2 ПКУ щодо доходів та витрат, відображених у податковому обліку до 1 квітня 2011 року, не передбачають. Не можемо з цим погодитися. Великою мірою, слід зауважити: перехідні положення ПКУ залишили без уваги чимало ситуацій, у тому числі й повернення авансів (товарів). Однак зважаючи на те, що сума передоплати в цьому випадку збільшила валові доходи І кварталу, а згодом грошові кошти були повернені покупцю, не викликає сумнівів, що доходи продавця в цьому випадку підлягають коригуванню.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі