Теми статей
Обрати теми

Податок на прибуток. Ліцензія на медпрактику: списати на витрати чи амортизувати як НМА?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Ліцензія на медпрактику: списати на витрати чи амортизувати як НМА?

 

Як у ході інвентаризації, проведення якої на 1 квітня поточного року передбачено

ПКУ, слід учинити з ліцензією на здійснення медичної практики, строк дії якої на зазначену дату ще не закінчився?

(м. Харків)

 

Дійсно, відповідно до

п. 20 ч. 3 ст. 9 Закону про ліцензування медична практика підлягає ліцензуванню, при цьому згідно з абз. другим п. 11 постанови КМУ від 29.11.2000 р. № 1755 строк дії ліцензії на здійснення такої діяльності становить 5 років.

У бухгалтерському обліку

відповідно до абз. восьмого п. 5 П(С)БО 8 вартість придбаних ліцензій відображається у складі інших нематеріальних активів (за умови відповідності критеріям визнання активів) незалежно від строку їх корисного використання, що підтверджується в листі Мінфіну України від 13.07.2009 р. № 31-34000-20-10/18896 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 62).

До 01.04.2011 р. у питанні податкового обліку

будь-яких ліцензій, що дають право на провадження того чи іншого виду господарської діяльності, слід було керуватися спеціальною нормою п.п. 5.4.7 Закону про податок на прибуток, що дозволяла відносити вартість таких ліцензій до складу валових витрат незалежно від строку їх дії .

Податківці ж послідовно відстоювали іншу позицію (див.

лист ДПАУ від 17.09.2008 р. № 18813/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 79), згідно з якою вартість ліцензій строком дії більше року не включалася до валових витрат, а підлягала амортизації за правилами п.п. 8.3.9 Закону про податок на прибуток. Зауважимо, що за останній час перед набуттям чинності розд. III ПКУ їх переконання з цього питання змін не зазнали (див. «Вісник податкової служби України», 2010, № 25, с. 5).

Утім,

після 1 квітня 2011 року змінилося власне правове регулювання відображення в податковому обліку витрат на придбання ліцензій. Так, згідно з абз. «ж» п.п. 138.10.6 ПКУ до складу інших витрат включаються інші витрати звичайної діяльності (крім фінансових витрат), не пов’язані безпосередньо з виробництвом та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, зокрема витрати на придбання ліцензій та інших спеціальних дозволів (крім тих, вартість та строк використання яких відповідають ознакам, установленим для основних засобів* розд. I цього Кодексу, та які підлягають амортизації у складі нематеріальних активів), виданих державними органами для провадження господарської діяльності.

* Найімовірніше, маються на увазі класифікаційні ознаки для віднесення активів до основних засобів, наведені у визначенні цього терміна з п.п. 14.1.138 ПКУ: вартісний (2500 грн., але у 2011 році — 1000 грн. згідно з п. 14 підрозд. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» цього Кодексу) та часовий (більше одного року або операційного циклу, якщо він довший за рік).

Одночасно з цим слід звернути увагу на

п.п. 145.1.1 ПКУ, яким до інших нематеріальних активів (група 6) віднесено права на провадження діяльності, а також на п.п. 14.1.99 цього Кодексу, де зазначено, що термін «ліцензія» використовується у значенні, наведеному в Господарському кодексі України. При цьому визначення ліцензії з ч. 3 ст. 14 ГКУ ліцензія — це документ державного зразка, який засвідчує право суб’єкта господарювання на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов») додатково підтверджує, що в п.п. 145.1.1 ПКУ як про нематеріальні активи згадується саме про ліцензії на здійснення певного вигляду госпдіяльності.

Таким чином, спільне прочитання наведених вище законодавчих норм дозволяє дійти висновку, що

з 01.04.2011 р. в новому податковому обліку:

ліцензії, строк дії яких не перевищує одного року або вартість яких менше 2500 грн. (до 01.01.2012 р. — менше 1000 грн.), слід уключати до витрат звітного періоду, в якому придбано такі ліцензії, як інші витрати звичайної діяльності;

ліцензії, строк дії яких становить більше одного року, а вартість перевищує 2500 грн. (до 01.01.2012 р. — 1000 грн.), повинні обліковуватися у складі групи 6 нематеріальних активів як інші НМА. При цьому амортизація таких активів здійснюється із застосуванням методів, визначених в п.п. 145.1.5 ПКУ, протягом строку дії права користування згідно з правовстановлюючим документом (інакше кажучи, протягом строку дії такої ліцензії ).

Що стосується необхідності

врахувати ліцензії, що придбані до 01.04.2011 р. та діють після зазначеної дати, у ході інвентаризації основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів станом на 01.04.2011 р., проведення якої передбачено п. 6 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, то про це в Кодексі нічого не зазначено.

Водночас слід розуміти: якщо підприємство дотримувалося вимог

п.п. 5.4.7 Закону про податок на прибуток, то в новому податковому обліку «старі» ліцензії відображати не потрібно, оскільки їх вартість свого часу була повністю включена до складу валових витрат, а повторне віднесення будь-яких затрат на витрати прямо заборонено п. 138.3 ПКУ.

Якщо ж підприємство раніше вважало за краще дослухатися до думки податківців, то на 1 квітня поточного року, проводячи інвентаризацію НМА,

залишкову вартість «старих» ліцензій, визначену за даними бухгалтерського обліку, йому необхідно буде включити до інвентаризаційного опису НМА з метою продовження їх амортизації за правилами, установленими ПКУ.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі