Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів фізичних осіб. ПСП: особливості застосування, якщо працівник працює на двох підприємствах

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПСП: особливості застосування, якщо працівник працює на двох підприємствах

 

Фізична особа працює на двох підприємствах (за основним місцем роботи та за сумісництвом) і є приватним підприємцем. Чи має вона право на податкову соціальну пільгу, якщо загальний її дохід перевищує 1320 грн.?

(м. Київ)

 

З 1 січня 2011 року порядок оподаткування доходів фізичних осіб та, зокрема, застосування податкової соціальної пільги (далі — ПСП) регулюється

розд. IV ПКУ, п.п. 169.2.1 якого визначено, що ПСП застосовується до доходу, нарахованого платнику податків протягом звітного місяця тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Місце застосування ПСП платник податків

обирає самостійно шляхом подання заяви про самостійне обрання місця застосування ПСП (далі — заява про застосування ПСП).

Платникам податків, які претендують на застосування ПСП, необхідно враховувати такі вимоги, установлені

ПКУ до виду доходу, до якого може бути застосовано ПСП, а саме:

1) ПСП застосовується

виключно до доходу, нарахованого платнику податків протягом звітного податкового місяця у вигляді заробітної плати;

2) ПСП не може бути застосовано до:

доходів платника податку,

відмінних від заробітної плати;

заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді

стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;

доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності

, а також іншої незалежної професійної діяльності (п.п. 169.2.3 ПКУ).

При цьому норми

ПКУ не містять заборону на застосування ПСП до заробітної плати такої особи, яку він отримує одночасно зі здійсненням підприємницької діяльності, будучи найманим працівником.

Право на застосування ПСП

виникає у платника податку, якщо його дохід, нарахований протягом звітного податкового місяця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та відшкодувань) за місцем застосування ПСП, не перевищує суми, яка дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженій на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (у 2011 році — 1320,00 грн.). Винятком із цього правила є випадок, визначений абзацом другим п.п. 169.4.1 ПКУ, коли ПСП надається батькам, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років (п.п. 169.1.2 ПКУ). У цьому випадку граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП, для одного з батьків визначається кратно кількості дітей, а для другого з батьків — на загальних підставах.

Звертаємо увагу: якщо працівник отримує дохід у вигляді заробітної плати від двох роботодавців, то

з граничним розміром доходу необхідно порівнювати не загальну суму заробітної плати, що отримується таким працівником від різних роботодавців, а заробітну плату, нараховану за місцем застосування ПСП (за місцем подання заяви про застосування ПСП).

Якщо ж працівник

є внутрішнім сумісником , тобто виконує на одному підприємстві, крім своєї основної роботи, передбаченої трудовим договором, іншу роботу за сумісництвом, з граничним розміром доходу порівнюється загальна сума заробітної плати, нарахована такому працівнику одним роботодавцем і за виконання своєї основної роботи, і за роботу за сумісництвом.

Підсумовуючи все викладене вище, можна зробити такі висновки щодо ситуації, яка розглядається:

1) фізична особа — підприємець, яка поряд зі здійсненням підприємницької діяльності працює та отримує дохід у вигляді заробітної плати,

може скористатися правом на застосування ПСП до заробітної плати, нарахованої протягом звітного податкового місяця його роботодавцем, якщо її розмір не перевищує граничного розміру доходу. Аналогічні роз’яснення було надано в листі ДПАУ від 03.02.2011 р. № 2349/6/17-0716 та консультації Тетяни Добродій, начальника відділу розгляду звернень платників Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС (див. Думку фахівців офіційних органів «Скористатися ПСП можна не за основним місцем роботи» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 34, с. 44);

2) у загальному випадку право на застосування ПСП виникає у працівника за умови, що сума його заробітної плати, нарахованої за місяць,

не перевищує граничного розміру доходу (у 2011 році — 1320 грн.). Фізична особа самостійно визначає місце застосування ПСП шляхом подання заяви на застосування ПСП одному зі своїх роботодавців. При цьому з граничним розміром доходу необхідно порівнювати дохід, нарахований працівнику за місцем застосування ПСП (одним роботодавцем). Тобто якщо на підприємстві «А» заробітна плата, нарахована працівнику за місяць, становить 5000 грн., а на підприємстві «Б» — 1000 грн., то, подавши заяву про застосування ПСП на підприємство «Б», працівник матиме право на ПСП.

Водночас, отримуючи заробітну плату від двох і більше роботодавців, працівник — платник податку зобов’язаний контролювати загальну суму оподатковуваного доходу. Якщо в будь-якому місяці 2011 року її розмір перевищить 9410 грн., він повинен буде

подати податкову декларацію. Подати декларацію доведеться й у разі, якщо протягом року платник податків паралельно з доходами у вигляді заробітної плати отримував інші доходи, оподатковувані за ставками, установленими п. 167.1 ПКУ.

Строк подання декларації про доходи встановлено

п.п. 49.18.4 ПКУ. Згідно із зазначеною нормою ПКУ декларацію про доходи платники податку на доходи фізичних осіб зобов’язані подати до 1 травня року, наступного за звітним.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі