Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів фізичних осіб. ПСП для платників-інвалідів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПСП для платників-інвалідів

 

На підприємстві працює інвалід II групи з дитинства. Заробітна плата працівника становить 1300 грн. Чи можна застосовувати до його зарплати ПСП у розмірі 150 % «звичайної» ПСП та які для цього потрібні документи?

(м. Київ)

 

Умови надання ПСП установлено

ст. 169 ПКУ.

Згідно з

п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ платники податку, які є інвалідами I або II групи, у тому числі з дитинства, крім інвалідів, пільга яким визначена п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ, можуть претендувати на ПСП, розмір якої становить 150 % суми, що дорівнює 50 % розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), установленого законом на 1 січня звітного податкового року (у 2011 році 705,75 грн.), при виконанні таких умов:

1) їх дохід, нарахований протягом звітного податкового місяця у вигляді

заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та відшкодувань), не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженій на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн. (у 2011 році — 1320 грн.) (п.п. 169.4.1 ПКУ);

2) вони

протягом звітного податкового місяця одночасно із заробітною платою не отримували доходи у вигляді стипендії, грошового або майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету (п.п. 169.2.3 ПКУ).

Зауважимо, що інваліди з дитинства мають право на державну соціальну допомогу відповідно до

Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства і дітям-інвалідам» від 16.11.2000 р. № 2109-III та Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам» від 18.05.2004 р. № 1727-IV, виплата яких здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України. Однак ці виплати не зазначені в п.п. 169.2.3 ПКУ, тому вони не можуть вплинути на застосування ПСП до заробітної плати працівників — інвалідів.

Щоб скористатися правом на ПСП у «підвищеному» розмірі на підставі

п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ, платники податків, які мають статус інвалідів I і II груп, у тому числі з дитинства, повинні подати роботодавцю такі документи:

заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП (далі — заява про застосування ПСП);

копію пенсійного посвідчення або довідку медико-соціальної експертизи (п.п. 5 п. 5 Порядку № 1227). Ці підтвердні документи мають граничний строк дії. У зв’язку з цим працівникам-інвалідам, які мають право на застосування ПСП за підставою п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ, необхідно періодично оновлювати копії документів, що підтверджують право на отримання пільги, а роботодавцям — чітко відстежувати період дії пільги. Щодо періодичності надання зазначених підтвердних документів щодо отримання ПСП за підставою п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ, то вона відповідає встановленим МОЗ строкам перегляду таких документів.

Оскільки згідно з умовами запитання працівник підприємства є інвалідом II групи з дитинства та його місячна заробітна плата (1300 грн.) не перевищує граничного розміру доходу, що дає право на застосування ПСП у 2011 році (1320 грн.), то він має право на ПСП за підставою, установленою

п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ, якщо щодо нього виконуються всі перелічені вище вимоги та ним буде подано роботодавцю відповідні документи на застосування ПСП.

Нагадаємо: ПСП застосовується

з місяця отримання заяви та підтвердних документів. Надання ПСП, передбаченої п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ припиняється з податкового місяця, наступного за місяцем, в якому платник податків втрачає статус інваліда I або II групи, визначений п.п. «ґ» п.п. 169.1.3 ПКУ.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі