Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів фізичних осіб. ПСП для працівників, які мають дітей

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПСП для працівників, які мають дітей

 

Працівниця приватного підприємства є одинокою матір’ю, яка утримує двох дітей віком до 18 років. Заробітна плата працівниці становить 2500 грн. Чи має вона право на податкову соціальну пільгу та в якому розмірі?

(м. Харків)

 

Порядок надання податкових соціальних пільг (далі — ПСП) визначено

ст. 169 ПКУ.

Згідно з

п. 169.1 ПКУ платник податків може скористатися правом на зменшення його заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород) на суму ПСП, якщо його заробітна плата не перевищує граничного розміру доходу.

Відповідно до

п.п. 169.4.1 ПКУ граничний розмір доходу, який дає право платнику податків скористатися ПСП, дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженому на 1,4 та округленому до найближчих 10 грн. (у 2011 — 1320 грн.).

Виняток із цього правила передбачено

абзацом другим п.п. 169.4.1 ПКУ тільки для платників податків, які утримують двох і більше дітей віком до 18 років (п.п. 169.1.2 ПКУ). У цьому випадку граничний розмір зарплати, що дає право на застосування ПСП, для одного з батьків визначається кратно кількості дітей, а для другого — на загальних підставах.

Таким чином, скористатися правом на «підвищену» ПСП (150 % «звичайної» ПСП) як одинока мати працівниця у 2011 році не може, оскільки заробітна плата працівниці (2500 грн.) перевищує граничний розмір доходу, установлений

абзацом першим п.п. 169.4.1 ПКУ. При цьому вона може скористатися ПСП, установленою п.п. 169.1.2 ПКУ, адже згідно з умовами запитання працівниця утримує двох дітей віком до 18 років. Розмір ПСП у цьому випадку становитиме 100 % «звичайної» ПСП (у 2011 році — 470,50 грн.) у розрахунку на кожну дитину. Оскільки у працівниці двоє дітей до 18 років, розмір ПСП у 2011 році для неї становитиме 941 грн. Граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП відповідно до абзацу другого п.п. 169.4.1 ПКУ , у 2011 році для неї дорівнює 2640 грн. (1320 грн. х 2 дітей) за умови, що батько дітей (у разі його наявності) не користується правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей. Про те, що батько не користується правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей, працівниці слід зазначити в заяві про самостійне обрання місця застосування ПСП. Якщо таким правом користується батько дітей, то граничний розмір доходу, що дає право на застосування ПСП, для неї визначатиметься на загальних підставах і дорівнюватиме 1320 грн.

Згідно з

п.п. 3 п. 5 Порядку № 1227 для отримання ПСП на підставі п.п. 169.1.2 ПКУ працівниці необхідно подати роботодавцю:

1)

заяву про самостійне обрання місця застосування ПСП, в якій указати, що батько дітей не користується правом на збільшення граничного розміру доходу кратно кількості дітей;

2)

копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документи, що підтверджують вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни, в якій іноземна фізична особа — платник податків постійно проживала до прибуття до України.

Пільга застосовується роботодавцем

з місяця отримання зазначених вище документів і до кінця року, в якому дитині виповнилося 18 років, а в разі її смерті до досягнення зазначеного віку — до кінця року, на який припадає смерть, при виконанні всіх зазначених вище вимог. Право на отримання такої ПСП втрачається в разі позбавлення матері батьківських прав або якщо вона відмовляється від дитини або передає дитину на державне утримання, у тому числі до закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, незалежно від того, береться плата за такий утримання чи ні, а також якщо дитина стає курсантом на умовах її повного утримання, починаючи з податкового місяця, в якому відбулася така подія.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі