Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів фізичних осіб. Внесок фізособи до статутного фонду

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Внесок фізособи до статутного фонду

 

Товариство з обмеженою відповідальністю прийняло рішення про збільшення свого статутного фонду. Чи оподатковується з 01.01.2011 р. внесення до статутного фонду грошових коштів, а також рухомого та нерухомого майна в обмін на корпоративні права?

(м. Харків)

 

Згідно з

ч. 1 ст. 50 Закону № 1576 товариством з обмеженою відповідальністю (далі — ТОВ) визнається товариство, що має статутний капітал, поділений на частки, розмір яких визначається статутними документами.

На практиці часто виникають ситуації, коли після того, як статутний фонд було сформовано, виникає необхідність у його збільшенні. Збільшення статутного фонду допускається тільки

після внесення всіма учасниками своїх вкладів у повному розмірі.

Згідно з

п. 2 ст. 115 ЦКУ та ст. 13 Закону № 1576 вкладом до статутного капіталу ТОВ можуть бути грошові кошти, цінні папери, інші речі або майнові чи інші відчужувані права, що мають грошову оцінку, якщо інше не встановлено законом.

Збільшуючи статутний фонд за рахунок грошових коштів, засновникам необхідно пам’ятати, що для цієї мети не можна використовувати

бюджетні кошти, кошти, отримані під заставу або в кредит (ст. 86 ГКУ). Щодо випадків збільшення статутного капіталу ТОВ за рахунок внесення рухомого та нерухомого майна, то ця процедура можлива після проходження процедури оцінки. Грошова оцінка вкладу учасника господарського товариства здійснюється за згодою учасників товариства, а у випадках, установлених законом, вона підлягає незалежній експертній перевірці (ст. 115 ЦКУ).

У період дії

Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (втратив чинність з 01.01.2011 р.) податківці наполягали на оподаткуванні сум майнового внеску до статутного фонду, прирівнюючи операцію із внесення майна до статутного фонду до операцій з відчуження майна (див. лист ДПАУ від 13.02.2008 р. № 2251/Б/17-0714 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 43).

Однак з набуттям чинності

ПКУ, а саме з 01.01.2011 р., ситуація змінилася. Річ у тім, що розд. IV ПКУ, який регулює порядок оподаткування фізичних осіб, містить пряму норму, що звільняє від оподаткування такі доходи фізичних осіб. Так, згідно з п.п. 165.1.44 ПКУ сума майнового та немайнового внеску платника податків до статутного фонду юридичної особи — емітента корпоративних прав в обмін на такі права не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Інакше кажучи, унесення до статутного фонду грошових коштів, а також рухомого та нерухомого майна в обмін на корпоративні права у 2011 році не обкладається податком на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО).

Щодо відображення в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ внесків до статутного фонду зазначимо таке. Податковий агент, яким у цьому випадку виступає ТОВ, відображає в Податковому розрахунку за формою № 1ДФ

тільки суми майнового внеску фізичних осіб — засновників до статутного фонду з ознакою доходу «178». Внески до статутного фонду грошовими коштами в Податковому розрахунку не відображаються (див. «Думка фахівців податкових органів. Грошові внески до статутного фонду не потрібно відображати у формі № 1ДФ» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 34, с. 45).

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі