Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів фізичних осіб. Орендодавець: проста фізособа та фізособа-підприємець

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Орендодавець: проста фізособа та фізособа-підприємець

 

У власності фізичної особи знаходиться нежиле приміщення. При цьому фізособа зареєстрована як підприємець та перебуває на спрощеній системі оподаткування. Серед видів діяльності, зазначених у Свідоцтві про сплату єдиного податку, є здавання в оренду власного нерухомого майна (код 70.20.0). Чи може така фізособа частину приміщення здавати в оренду як підприємець, а частину — як проста фізична особа в загальному порядку?

(м. Запоріжжя)

 

При відповіді на це запитання слід почати з того, що наявність статусу підприємця не обмежує фізичну особу в можливостях реалізації її прав. Інакше кажучи, все, що могла робити фізособа без статусу підприємця, вона може робити як проста фізична особа і після набуття такого статусу. Необхідність у реєстрації як підприємця виникає у зв’язку з тим, що певні правові можливості без такої реєстрації не може бути реалізовано.

Так, наприклад, фізособа не може здійснювати систематично перевезення вантажів автомобільним транспортом на комерційній основі, оскільки така діяльність вважатиметься підприємницькою, а отже, для заняття нею необхідний статус підприємця.

І навпаки, якщо певною діяльністю можна займатися як у статусі підприємця, так і не маючи такого статусу, то реєстрація фізичної особи як підприємця не повинна бути обмежувальним фактором.

Підтверджують це і фахівці Міністерства юстиції України, зазначаючи в консультації, розміщеній на сайті Мін’юсту (www.minjust.gov.ua), що статус фізичної особи — підприємця — це юридичний статус, що засвідчує право особи на заняття підприємницькою діяльністю, а саме самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик господарською діяльністю, яка здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та отримання прибутку. При цьому

юридичний статус «фізична особа — підприємець» сам по собі не впливає і жодним чином не обмежує будь-яку правомочність особи.

Досить часто єдиною ознакою, що вказує на те, що діяльність не може здійснюватися без реєстрації як суб’єкта господарювання (фізособи-підприємця або юрособи), є

систематичний характер такої діяльності. Традиційно в цьому питанні орієнтуються на постанову Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами законодавства про відповідальність за окремі злочини у сфері господарської діяльності» від 25.04.2003 р. № 3, у п. 4 якої підкреслюється, що під здійсненням особою, не зареєстрованою як суб’єкт підприємництва, будь-якого виду підприємницької діяльності слід розуміти діяльність фізичної особи, пов’язану з виробництвом або реалізацією продукції, виконанням робіт, наданням послуг з метою отримання прибутку, в якій є ознаки підприємництва, тобто така діяльність здійснюється самостійно та систематично (не менше трьох разів протягом одного календарного року) і на власний ризик.

Кожний конкретний випадок потребує індивідуального аналізу, щоб встановити, чи наявні зазначені ознаки в діяльності фізособи, та, відповідно, чи потрібна її реєстрація як суб’єкта господарювання. Нагадаємо: провадження підприємницької діяльності без державної реєстрації, як мінімум, може спричинити накладення на таку особу адміністративного штрафу в розмірі від 340 до 680 грн. за

ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення.

Однак надання власного майна в оренду*, навіть якщо щодо такого майна укладено більше трьох договорів протягом календарного року, цілком може здійснюватися без державної реєстрації фізичної особи — власника як підприємця. Про ознаки підприємництва тут можна говорити лише у випадку, якщо, наприклад, фізична особа не просто здає майно в оренду, а надає послуги проживання. У такій ситуації систематичне їх надання дійсно може бути розцінено як свідчення підприємницького характеру діяльності.

* Нагадаємо, що власником майна може виступати виключно проста фізична особа, в якої при цьому є можливість використовувати його в своїй підприємницькій діяльності (ст. 320 ЦКУ). Тому аргументи, які досить часто можна почути від податківців, про те, що в підприємницькій діяльності фізичної особи може використовуватися виключно майно, яким така особа володіє саме як підприємець (особливо якщо йдеться про майно, права на яке підлягають державній реєстрації — у таких ситуаціях податкові органи наполягають на реєстрації права власності саме за фізособою-підприємцем, що чинним законодавством не допускається), не мають під собою підстав.

У всіх інших випадках, у тому числі в ситуації, що розглядається, фізична особа вільна у виборі статусу, в якому вона бажає виступати стороною договору, — як проста фізична особа чи як підприємець.

Безумовно, такій фізособі слід бути готовою до того, що перевіряючі обов’язково звернуть увагу на абсолютно однакові операції, які виконуються фізособою в різному статусі, проте будь-яких правових підстав оспорювати їх правомірність немає:

1) передача фізичною особою майна, що знаходиться в її власності, в оренду як простою фізособою, як уже зазначалося, вимог законодавства не порушує та підставою для застосування адмінштрафу не є;

2) підстав для визнання укладених фізичною особою договорів оренди недійсними немає (та і навряд чи перевіряючі будуть у цьому зацікавлені).

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі