Теми статей
Обрати теми

Плата за землю. Плата за землю: нюанси нарахування в разі надання приміщень в оренду

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Плата за землю: нюанси нарахування в разі надання приміщень в оренду

 

Обласна клінічна лікарня в 2010 році отримала довідку про нормативну грошову оцінку земельних ділянок (з коефіцієнтом функціонального використання землі 0,7). При цьому частина будівлі надається в оренду небюджетним організаціям. З метою визначення плати за землю податківці вимагають перерахувати нормативну грошову оцінку земельних ділянок із застосуванням коефіцієнта 2,5. Чи є правомірними вимоги податківців?

(м. Харків)

 

Є неправомірними, але лише до 01.01.2015 р.

Пояснимо, чому. У цьому запитанні йдеться про заклад охорони здоров’я, який згідно з п.п. 282.1.8 ПКУ звільняється від плати за землю. Однак відповідно до п. 284.3 ПКУ, якщо платник податків, який користується пільгою, передає в оренду земельні ділянки, окремі будівлі, споруди або їх частини, то плата за землю за такі земельні ділянки та земельні ділянки під такими будівлями (їх частинами) сплачується на загальних підставах з урахуванням прибудинкової території.

При розрахунку плати за землю

податківці намагалися послатися на п. 276.5 ПКУ. Він установлює, що при наданні в оренду окремих будівель (споруд) або їх частин власниками та землекористувачами плата за землю в частині об’єктів, що надаються в оренду, розраховується згідно зі ст. 274 ПКУ від нормативної грошової оцінки, визначеної з урахуванням застосування відповідного коефіцієнта функціонального використання цих площ залежно від виду економічної діяльності орендарів. Водночас п. 276.5 ПКУ набуває чинності лише з 01.01.2015 р. (п. 1 розділу XIX ПКУ). Таким чином, до 2015 року плату за землю слід визначати виходячи із загального п. 274.1 ПКУ , тобто у розмірі 1 % від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Про це повідомляють і податківці в Єдиній базі податкових знань.

Безпосередній

порядок визначення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів прописано в розділі 3 Порядку № 18, яким установлено таку формулу цієї оцінки:

Цн

=

В х Нп


х

Кф х Км,

Нк

де

Цн нормативна грошова оцінка квадратного метра земельної ділянки (у грн.);

В — витрати на освоєння та облаштування території з розрахунку на квадратний метр (у грн.);

Нп — норма прибутку (6 %);

Нк — норма капіталізації (3 %);

Кф

коефіцієнт, що характеризує функціональне використання земельної ділянки (під житлову та громадську забудову, для промисловості, транспорту тощо); зокрема, він має значення 0,7 — для земель охорони здоров’я і 2,5 — для земель комерційного використання;

Км — коефіцієнт, що характеризує місце розташування земельної ділянки.

Таким чином

, для визначення бази оподаткування (Цн) у частині приміщень, що здаються орендарям, повинна застосовуватися зазначена вище формула. Однак нормативну грошову оцінку земельних ділянок можуть проводити лише юридичні особи, які отримали ліцензії на проведення робіт із землеустрою (ст. 18 Закону про оцінку земель), тобто згідно з чинним законодавством сама лікарня не може змінювати нормативну грошову оцінку землі. Отже, при розрахунку плати за землю на сьогодні лікарня повинна застосовувати грошову оцінку, наведену в наявній довідці.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі