Теми статей
Обрати теми

Плата за використання води. Оплата води за рахунками орендодавця: хто платить спецводозбір?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оплата води за рахунками орендодавця: хто платить спецводозбір?

 

Підприємство орендує у заводу офіс. Договір на постачання води з водоканалом не переукладався, і підприємство відшкодовує її вартість за рахунками, виставленими заводом. Чи повинно наше підприємство звітувати щодо спецводозбору та сплачувати його з 2011 року? Чи потрібно йому отримувати ліміти на користування водою та де їх отримувати?

(м. Харків)

 

Підприємство-орендар не є платником спецводозбору та ліміти йому отримувати не потрібно.

Тепер обґрунтуємо наші висновки.

Нагадуємо, що

п. 323.1 ПКУ до платників спецводозбору відносить усіх суб’єктів господарювання — водокористувачів (крім бюджетних установ і інших осіб, звільнених від сплати спецводозбору згвдно з законодавством), у тому числі й при використанні води виключно для питних і санітарно-гігієнічних потреб. Незважаючи на це, насправді платниками спецводозбору є лише деякі водокористувачі, а саме:

1)

первинні водокористувачі;

2)

вторинні водокористувачі, які отримують воду від її постачальника, за наявності договору на постачання води;

3)

водокористувачі, які поставляють воду іншим водокористувачам без укладення договору на постачання води.

У нашому випадку

договір на постачання води укладено між водоканалом і заводом, тобто вода поставляється заводу. Цією водою користуються й орендарі, які компенсують її вартість на підставі рахунків, виставлених заводом. При цьому сам завод воду нікому не поставляє.

З огляду на те, що

договір на постачання води укладено між водоканалом і заводом, платником спецводозбору буде саме завод. Такий же висновок випливає і з листа ДПАУ від 11.04.2011 р. № 10193/7/15-0817.

Щодо

лімітів, то їх має бути встановлено для заводу в договорі на постачання води (див. лист Мінприроди від 15.03.2011 р. № 5515/16/10-11-МП // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 33, с.14) — для орендаря через неукладання ним договору на постачання води вони не встановлюються.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі