Теми статей
Обрати теми

Екологічний податок. Екологічний податок при використанні… перехідного палива

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Екологічний податок при використанні… перехідного палива

 

На нашому підприємстві на 01.01.2011 р. утворився залишок дизпалива. Його ми використали в I кварталі 2011 року. Чи потрібно нам нараховувати екологічний податок та подавати звітність?

(м. Харків)

 

Судячи із запитання, ідеться про

пересувні джерела забруднення. За викиди забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення екологічний податок сплачують податкові агенти під час реалізації палива (п. 241.1 ПКУ). Ураховуючи те, що ця норма почала діяти з 01.01.2011 р., а паливо було придбано до цієї дати, підприємство не повинно сплачувати екологічний податок. Такого самого висновку доходять і податківці в Єдиній базі податкових знань (код 300.01).

Водночас

з поданням звітності не все так просто. Річ у тім, що до 01.01.2011 р. підприємство було платником «брудного» збору. Відповідно до п. 250.9 ПКУ, якщо з 01.01.2011 р. воно не планувало здійснювати викиди, то воно повинне повідомити про це орган податкової служби за місцем знаходження джерел забруднення. Інакше така особа повинна подавати податкові декларації (з прочерками) відповідно до ст. 250 ПКУ. На цьому наполягають і податківці (див. Єдину базу податкових знань код 300.07).

Однак ми вважаємо, що

приписи п. 250.9 ПКУ в цьому випадку можна не використовувати, оскільки відповідно до п. 250.9 ПКУ в разі неповідомлення податківців декларації необхідно подавати згідно зі ст. 250 — а відповідно до цієї статті за викиди пересувними джерелами декларації подають податкові агенти (п.п. 250.2. ПКУ). Крім того, сама форма декларації не передбачає її заповнення платниками, які використовують пересувні джерела забруднення (наприклад, поле 4 у вступній частині декларації).

Робимо висновки:

щоб уникнути податкових проблем, ми радимо все ж таки повідомити податківців про відсутність об’єкта оподаткування шляхом подання відповідної заяви. У такому разі у них не буде анінайменшої зачіпки вимагати подання декларації до кінця поточного року. А якщо цього не було зроблено, то слід подати декларацію з прочерками. Якщо ж декларацію не подавати, то уникнути застосування штрафів допоможуть викладені вище аргументи.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі