Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Єдиноподатник здає приміщення в оренду як звичайна фізособа

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Єдиноподатник здає приміщення в оренду як звичайна фізособа

 

Приватний підприємець-єдиноподатник здавав в оренду приміщення юрособі. З 01.04.2011 р. він має намір здавати це саме приміщення як фізособа. Чи можна отримувати орендну плату на розрахунковий рахунок, відкритий на фізособу як для підприємця? Чи можна використовувати отриману плату в підприємницькій діяльності? Чи будуть орендні платежі враховуватися у виручці єдиноподатника? Чи можна нотаріально не посвідчувати договір оренди?

 

Давайте розбиратися по порядку. Ми писали про те, що

підприємець може, крім своєї підприємницької діяльності, здавати в оренду нерухомість, залишаючись при цьому громадянином (непідприємцем). Податківці, до речі, з такою думкою погоджувалися (і це зрозуміло, адже сума податків, що надходить від громадянина, завжди більша за ті платежі, які надходять від підприємця). Але все-таки, партнерам слід бути обережними.

На наш погляд, залишатися підприємцем і одночасно здавати в оренду нерухомість від імені громадянина

сміливо можуть лише ті фізособи, підприємницька діяльність яких відмінна від оренди. У нашому ж випадку ситуація непроста. Оскільки підприємець здавав приміщення в оренду ще будучи єдиноподатником, напевно в його Свідоцтві про сплату єдиного податку фігурував такий вид діяльності, як «здавання нерухомості в оренду». Це дає підстави вважати, що будь-який дохід, отриманий фізособою від здавання в оренду нерухомості, скоріш за все, буде визнаний його підприємницьким доходом, тобто доходом єдиноподатника. У такому разі орендар втратить право на витрати з оренди (чого партнери якраз і намагаються уникнути).

Тому, перш ніж переоформляти договір оренди,

єдиноподатник повинен внести зміни до свого Свідоцтва про сплату єдиного податку, виключивши з нього такий вид діяльності, як «здавання нерухомості в оренду»***. Утім, податківці можуть і не прискіпуватися до підприємницьких видів діяльності, але в ідеалі краще все-таки убезпечити себе і партнера.

*** Заяву про зміну видів діяльності єдиноподатник подає

не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку того кварталу, в якому підприємець планує здавати в оренду нерухомість від імені громадянина.

Договір оренди складається у письмовій формі. Якщо

строк оренди менший від 3-х років, договір можна не завіряти у нотаріуса і не реєструвати (статті 793, 794 ЦКУ).

Що стосується

отримання орендної плати, то в принципі її можна зараховувати і на підприємницький рахунок. Адже Інструкція № 492 не містить норми, яка б забороняла використовувати підприємницький рахунок для особистих потреб фізособи*. І відповідальності за це теж жодної немає. Але це, якщо виходити з букви Інструкції № 492.

* Незважаючи на те що протилежна норма в Інструкції № 492 є. Так, рахунок громадянина-фізособи суворо заборонено використовувати для здійснення підприємницької діяльності, у тому числі для отримання підприємницького доходу (пункт 7.7 Інструкції № 492).

Якщо ж виходити з духу цього документа, то можна зрозуміти, що для банку фізособа-громадянин та фізособа-підприємець — зовсім різні суб'єкти (навіть якщо це одна й та сама людина). Тому

в ідеалі краще все-таки відкрити інший рахунок (хоч би і в тому самому банку) на ім'я фізособи-громадянина і отримувати орендну плату саме на нього. Це, до речі, буде додатковим доказом того, що фізособа здає приміщення в оренду не як єдиноподатник, а як громадянин (якщо податківці раптом спробують позбавити орендаря права на витрати, вважаючи, що він орендує приміщення в єдиноподатника).

Що стосується

використання коштів, отриманих від оренди, у підприємницькій діяльності, якщо орендна плата надходила на рахунок, відкритий на ім’я громадянина, то її доведеться спочатку зняти з цього рахунка, і тільки потім використовувати в підприємницькій діяльності. Пояснюється це тим, що рахунок громадянина-фізособи суворо заборонено використовувати для здійснення підприємницької діяльності (пункт 7.7 Інструкції № 492).

І останнє —

орендна плата точно не включатиметься до доходу єдиноподатника (тобто її не доведеться записувати до Книги ф. № 10), якщо підприємець чинитиме так:

1) оформить договір оренди приміщення, виступаючи як громадянин (обов'язкова умова);

2) отримуватиме кошти від оренди на рахунок громадянина, а не на рахунок підприємця (обов'язкова умова, оскільки виписка за підприємницьким рахунком перевіряється податківцями);

3) виключить зі Свідоцтва про сплату єдиного податку такий вид діяльності, як «здавання майна в оренду» (бажана умова).

 

Людмила Бала, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі