Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Здавання в оренду нерухомого майна та податок на землю

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Здавання в оренду нерухомого майна та податок на землю

 

Підприємець працює на єдиному податку, вид діяльності — здавання в оренду нерухомого майна. Чи зобов'язаний він сплачувати податок на землю (земля перебуває у власності)?

 

Це запитання залишається спірним

. Сміливі підприємці податок на землю не сплачують (і судяться з податківцями), обережні вважають за краще податок сплатити.

Суть проблеми в такому:

єдиноподатники звільнені від сплати податку на землю лише за ті ділянки, які вони використовують у підприємницькій діяльності (пункт 1 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу). У зв'язку з цим виникли дві думки:

1) податківці вважають, що земля під нерухомістю, зданою в оренду, використовується орендарем, а єдиноподатник-орендодавець у своїй діяльності її не використовує. Тому вони

вимагають від єдиноподатників сплати податку за таку землю (лист ДПАУ від 15.09.2006 р. № 10291/5/15-0616);

2) підприємці (і суди) вважають, що земля під зданою нерухомістю все-таки використовується в підприємницькій діяльності орендодавця (єдиноподатника). Адже передача в оренду нерухомості та землі під нею здійснюється з метою отримання доходу (у вигляді орендної плати), а отже, є різновидом підприємницької діяльності, пов'язаної з наданням послуг. Тому за наявності у Свідоцтві єдиноподатника такого виду діяльності, як «здавання в оренду нерухомості»,

податок на землю сплачувати не потрібно (листи Держкомпідприємництва від 07.12.2006 р. № 8844 та від 12.09.2007 р. № 6834 ; ухвала ВАСУ від 23.04.2007 р. б/н, постанова ВСУ від 26.12.2006 р. б/н).

Якому з варіантів зараз віддати перевагу — залежить від самого підприємця. Але що стосується найближчого майбутнього, то вже з 01.01.2012 р. уряд планує повністю анулювати звільнення єдиноподатників від сплати податку на землю (щоправда, спілка підприємців з цим поки що не погоджується).

 

Інеса Мокроніс, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі