Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Нерегулярні доходи: як платити ЄСВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Нерегулярні доходи: як платити ЄСВ

 

Я — приватний підприємець на загальній системі оподаткування. Дохід на поточний рахунок отримую не щомісяця. Чи правильно сплачувати ЄСВ лише в тих місяцях, в яких було отримано дохід (за вирахуванням витрат цього місяця)?

 

Підприємці на загальній системі оподаткування

протягом року сплачують авансові внески з ЄСВ раз на квартал, незалежно від наявності чи відсутності доходів. Строки сплати авансових внесків з ЄСВ: до 15 березня, до 15 травня, до 15 серпня та до 15 листопада (підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5).

Сума щоквартальних авансових внесків з ЄСВ

установлюється підприємцем самостійно, але не менше ніж 1/4 х 34,7 % х Минулорічний чистий дохід (пункт 3.3 та підпункт 4.5.2 Інструкції № 21-5, підпункт 177.5.1 Податкового кодексу).

У тому випадку, коли

минулого року підприємець працював на єдиному податку, а з 01.01.2011 р. перейшов на загальну систему оподаткування, авансові внески з ЄСВ на 2011 рік розраховуються інакше: 34,7 % х Чистий дохід I кварталу.

Ну а після закінчення року відбувається перерахунок ЄСВ:

— крок 1:

за ті місяці, в яких чистого доходу не було, ЄСВ буде нараховано у розмірі «0,00 грн.», а за всіх інші — у розмірі 34,7 % від місячного чистого доходу, тобто від різниці між доходом і витратами цього місяця (з урахуванням існуючих обмежень);

— крок 2: буде визначено різницю між нарахованим ЄСВ та ЄСВ, сплаченим протягом року у вигляді авансових внесків. Якщо виявиться, що підприємець переплатив ЄСВ, ПФУ поверне йому переплату або зарахує її в рахунок майбутніх платежів. Якщо ж виявиться, що сума авансових внесків була менша, ніж нарахована до оплати, підприємець повинен буде доплатити ЄСВ.

 

Інеса Мокроніс, консультант газети «Податки та бухгалтерський облік»

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі