Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Дата використання при пропорційному розподілі ПДВ

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Дата використання при пропорційному розподілі ПДВ

 

Чи означає фраза з п. 198.5 ПКУ про те, що датою використання товарів/послуг вважається дата визнання витрат відповідно до розділу III цього Кодексу, що в разі пропорційного розподілу ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ необхідно орієнтуватися саме на цю дату?

(м. Харків)

 

Ні, не означає

. Нагадаємо: у п. 198.5 ПКУ встановлюється необхідність визнання умовного продажу (за звичайною ціною, але не нижче ціни придбання) у ситуаціях, коли платник податків при придбанні товарів (у тому числі основних фондів) та послуг збільшив податковий кредит та в подальшому: (1) фактично використовує такі товари/послуги в операціях, що не є об’єктом обкладення ПДВ або звільнені від оподаткування відповідно до розд. V ПКУ (крім операцій, передбачених у п.п. 196.1.7 ПКУ, — тобто операцій з реорганізації), або (2) переводить основні фонди до складу невиробничих фондів, або (3) установлює факти нестачі (викрадення). При цьому в завершальній частині п. 198.5 ПКУ зазначено, що датою використання товарів/послуг вважається дата визнання витрат згідно з розд. III ПКУ.

Зауважимо, що цю

вказівку на зв’язок дат використання товарів/послуг та визнання витрат слід використовувати лише в контексті цього ж п. 198.5 — тобто виключно для визначення дати здійснення умовного продажу товарів/послуг. В інших ситуаціях необхідно орієнтуватися на загальні правила. Так, для визначення дати збільшення податкового кредиту слід використовувати п. 198.2 ПКУ, який у жодному з випадків не прив’язується до дати використання товарів/послуг. Про це в нещодавній інтернет-конференції (http://www.liga.net/conf/ic/?cid=423) також зазначав і директор Департаменту адміністрування ПДВ ДПСУ Юрій Лапшин.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі