Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Якщо товари (послуги) чи основні засоби придбані для оподатковуваних операцій, а використані в неоподатковуваних, ПДВ до витрат не включається

Редакція ПБО
Стаття

Якщо товари (послуги) чи основні засоби придбані для оподатковуваних операцій, а використані в неоподатковуваних, ПДВ до витрат не включається

 

Чи включаються до витрат або на збільшення вартості основних засобів суми ПДВ, що сплачені платником ПДВ при придбанні товарів/послуг, основних засобів та віднесені до податкового кредиту, у разі їх подальшого використання в операціях, які не є об’єктом оподаткування ПДВ або звільняються від оподаткування?

 

Відповідно до

п.п. 139.1.6 п. 139.1 ст. 139 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) не включаються до складу витрат суми податку на додану вартість, включеного до ціни товару (роботи, послуги), що придбаваються платником податку для виробничого або невиробничого використання.

Для платників податку, які не зареєстровані як платники податку на додану вартість, до складу витрат входять суми податків на додану вартість, сплачених у складі ціни придбання товарів, робіт, послуг, вартість яких належить до витрат такого платника податку.

У разі якщо платник податку, зареєстрований як платник податку на додану вартість, одночасно проводить операції з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг), що обкладаються податком на додану вартість та звільнені від оподаткування або не є об’єктом обкладаються таким податком, податок на додану вартість, сплачений у складі витрат на придбання товарів, робіт, послуг, які входять до складу витрат, та основних засобів і нематеріальних активів, що підлягають амортизації, включається відповідно до витрат або вартість відповідного об’єкта основних засобів чи нематеріального активу збільшується на суму, що не включена до податкового кредиту такого платника податку згідно з

розділом V «Податок на додану вартість» ПКУ.

Відповідно до

п. 198.5 ст. 198 розд. V ПКУ, якщо у подальшому такі товари/послуги фактично використовуються в операціях, які не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування відповідно до цього розділу (за винятком випадків проведення операцій, передбачених п.п. 196.1.7 п. 196.1 ст. 196 ПКУ), чи основні фонди переводяться до складу невиробничих фондів або встановлено факти недостачі (крадіжки), то з метою оподаткування такі товари/послуги, основні фонди вважаються проданими за їх звичайною ціною у податковому періоді, на який припадає таке використання або переведення, але не нижче ціни їх придбання (виготовлення, будівництва, спорудження), у тому випадку, якщо платник податку скористався правом на податковий кредит за цими товарами/послугами.

Ураховуючи викладене,

якщо платник податку скористався правом на податковий кредит за придбаними товарами/послугами, основними фондами, які в подальшому фактично використовуються в операціях, які не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то в податковому періоді, на який припадає таке використання або переведення, такі товари/послуги, основні фонди вважаються проданими за їх звичайною ціною, а тому суми ПДВ, сплаченні при їх придбанні, не змінюють склад витрат.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі