Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Якщо товар придбавався для використання в неоподатковуваних операціях, а фактично був використаний в оподатковуваних, то можна відновити податковий кредит

Редакція ПБО
Стаття

Якщо товар придбавався для використання в неоподатковуваних операціях, а фактично був використаний в оподатковуваних, то можна відновити податковий кредит

 

Чи має право платник податку віднести до податкового кредиту суму ПДВ, при продажу товарів з ПДВ, що раніше були придбані для використання у операціях, що не є об’єктом оподаткування, або звільнених від оподаткування операціях?

 

Пунктом 198.3 ст. 198 розд. V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами та доповненнями

(далі — ПКУ), зазначено, що податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг, але не вище рівня звичайних цін, визначених відповідно до ст. 39 ПКУ, та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, установленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з: придбанням або виготовленням товарів (у тому числі при їх імпорті) та послуг з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку; придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи), у тому числі при їх імпорті, з метою подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку.

Згідно з

п. 198.4 ст. 198 розд. V ПКУ, якщо платник податку придбає (виготовляє) товари/послуги та необоротні активи, які призначаються для їх використання в операціях, що не є об’єктом оподаткування або звільняються від оподаткування, то суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з таким придбанням (виготовленням), не відносяться до податкового кредиту зазначеного платника.

<…>

Тобто у періоді придбання платником товарів/послуг для здійснення операцій, які не є об’єктом оподаткування, або звільнені від оподаткування ПДВ, право на отримання податкового кредиту у платника податку відсутнє.

У податковому періоді, в якому такі товари/послуги будуть реалізовані, а саме, відбудеться використання їх в оподатковуваних операціях, підприємство отримає право на включення до складу податкового кредиту частини суми ПДВ, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг в оподатковуваних операціях, за умови наявності належним чином оформленої податкової накладної

.

При цьому, якщо з моменту придбання товарів/послуг минуло понад 1095 днів, то платник податку у разі продажу товарів/послуг не має права за такою податковою накладною віднести до складу податкового кредиту суми ПДВ, сплачені при їх придбанні.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі