Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. При перерахунку податкового кредиту витрати на придбання товарів (робіт, послуг), вартість основних засобів, нематеріальних активів коригуються

Редакція ПБО
Стаття

При перерахунку податкового кредиту витрати на придбання товарів (робіт, послуг), вартість основних засобів, нематеріальних активів коригуються

 

Чи здійснюється коригування витрат на придбання товарів (робіт, послуг), вартості об’єктів основних засобів чи нематеріальних активів та амортизації у зв’язку з проведенням згідно з п. 199.4 ПКУ перерахунку частки їх використання в оподатковуваних ПДВ операціях виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій за підсумками календарного року (а також 24 і 36 місяців використання основних засобів) та у разі зняття з обліку як платника ПДВ?

 

<…>

Відповідно до

п.п. 139.1.6 п. 139.1 ст. 139 ПКУ не включаються до складу витрат суми податку на додану вартість, включеного до ціни товару (роботи, послуги), що придбаваються платником податку для виробничого або невиробничого використання. Для платників податку, які не зареєстровані як платники податку на додану вартість, до складу витрат входять суми податків на додану вартість, сплачених у складі ціни придбання товарів, робіт, послуг, вартість яких належить до витрат такого платника податку.

У разі якщо платник податку, зареєстрований як платник податку на додану вартість, одночасно проводить операції з продажу товарів (виконання робіт, надання послуг), що оподатковуються податком на додану вартість та звільнені від оподаткування або не є об’єктом оподаткування таким податком, податок на додану вартість, сплачений у складі витрат на придбання товарів, робіт, послуг, які входять до складу витрат, та основних засобів і нематеріальних активів, що підлягають амортизації, включається відповідно до витрат або вартість відповідного об’єкта основних засобів чи нематеріального активу збільшується на суму, що не включена до податкового кредиту такого платника податку згідно з

розділом V «Податок на додану вартість» ПКУ.

Ураховуючи викладене

, платник податку, який за підсумками календарного року для товарів (робіт, послуг), за підсумками 12, 24, 36 місяців з початку використання основних засобів та нематеріальних активів, здійснює перерахунок сум податкового кредиту виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, має у звітному періоді на суму зменшеного (збільшеного) податкового кредиту відкоригувати витрати на придбання товарів (робіт, послуг), основних засобів та нематеріальних активів (з відповідним коригуванням амортизації), що враховувались при визначенні податку на прибуток.

Відповідне коригування відображається в податковій декларації з податку на прибуток, форма якої затверджена

наказом ДПА України від 28.02.2011 р. № 114 (далі — Декларація), та додатку АМ до Декларації. Разом із Декларацією платник податку повинен надати до податкового органу пояснення проведених виправлень.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
www.sta.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі