Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. НБУ роз’яснив окремі особливості ведення касових операцій суб’єктами господарювання

Редакція ПБО
Новини від 09.03.2011 р. № 11-117/982-3354

НБУ роз’яснив окремі особливості ведення касових операцій суб’єктами господарювання

 

Національний банк України листом від 09.03.2011 р. № 11-117/982-3354

надав роз’яснення щодо ведення касових операцій суб’єктами господарювання.

1. Нацбанк зазначив: згідно зі

ст. 250 Господарського кодексу України строки застосування адміністративно-господарських санкцій, указані в цій статті, не поширюються на штрафні санкції, розмір та порядок стягнення яких визначено Податковим кодексом України (далі — ПКУ) та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на органи ДПС.

Таким чином, з урахуванням норм

ст. 114 ПКУ, за перевищення встановлених лімітів залишку готівки в касі штрафні санкції до підприємства застосовуються у строки, передбачені ст. 102 ПКУ, тобто 1095 днів. На жаль, Нацбанк у своєму листі не уточнив, з якого моменту необхідно відлічувати зазначений строк. На нашу думку, таким моментом має бути день, коли було допущено порушення.

2. Нацбанк також указав на те, що відсутність запису у книзі обліку доходів та витрат про отриману підприємцем готівку вважатиметься її неоприбуткуванням. Це, у свою чергу, тягне застосування до підприємця штрафу в п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми відповідно до

п. 1 Указу Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95.

3. Оскільки фізичні особи — підприємці згідно з п. 4 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою НБУ від 15.12.2004 р. № 637, не ведуть касову книгу, оприбуткування готівки здійснюється ними у книзі обліку доходів та витрат без оформлення прибуткових касових ордерів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі