Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. У якому порядку туристичними операторами та туристичними агентами визначається 300-тисячний обсяг оподатковуваних операцій для реєстрації платниками ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

У якому порядку туристичними операторами та туристичними агентами визначається 300-тисячний обсяг оподатковуваних операцій для реєстрації платниками ПДВ

 

Як для туристичного оператора та туристичного агента правильно розрахувати встановлений для реєстрації (обов’язкової, добровільної) платником ПДВ обсяг операцій з постачання послуг?

 

<…>

Відповідно до п. 181.1 ст. 181 ПКУ у разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300000 гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку в органі державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку.

Згідно з п. 182.1 ст. 182 ПКУ, якщо особа, яка провадить оподатковувані операції і відповідно до п. 181.1 ст. 181 ПКУ не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій є меншими від установленої зазначеною статтею суми та обсяги постачання товарів/послуг іншим платникам податку за останні 12 календарних місяців сукупно становлять не менше 50 відсотків загального обсягу постачання, вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

При розрахунку загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з ПКУ, для визначення необхідності обов’язкової реєстрації та можливості добровільної реєстрації платником ПДВ потрібно враховувати значення терміна постачання товарів/послуг (пп. 14.1.185 та 14.1.191 ПКУ).

Згідно з розд. V та розд. XX ПКУ до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, нульовою ставкою ПДВ, звільнені та тимчасово звільнені від оподаткування ПДВ. Крім цього, п. 207.5 ст. 207 ПКУ визначено, що базою оподаткування в разі проведення операції з постачання туристичної послуги туристичним оператором або туристичним агентом є вартість такої послуги (без урахування податку), яка дорівнює сумі винагороди (маржі) такого туристичного оператора (агента), тобто різниці між загальною сумою, що сплачується їх покупцем (без урахування податку), та фактичними витратами туристичного оператора з проведення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, вартість яких включається до вартості такої туристичної послуги, а для туристичних агентів — вартість туристичного ваучера (путівки), придбаного в туристичного оператора, крім туристичних агентів, які діють у цій операції як посередники.

Оскільки при постачанні

туристичними операторами або туристичними агентами туристичного ваучеру (путівки) база оподаткування визначається із вартості наданої послуги (без урахування податку), яка дорівнює сумі винагороди (маржі) такого туристичного оператора (агента), то при визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду для реєстрації (обов’язкової, добровільної) платником ПДВ враховується сума винагороди (маржі) такого туристичного оператора (агента).

При цьому

туристичні агенти, що провадять посередницькі операції з постачання туристичного ваучера (путівки) від імені та/або за дорученням туристичного оператора, при визначенні загального обсягу оподатковуваних операцій звітного періоду для реєстрації (обов’язкової, добровільної) платником ПДВ враховують продажну вартість туристичного ваучера (путівки) та свою комісійну винагороду.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПАУ:
www.sta.gov.ua

 
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі