Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Фінзвітність держреєстратору — до 1 червня!

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Фінзвітність держреєстратору — до 1 червня!

 

Чи змінилися вимоги та строки подання фінзвітності державному реєстратору у зв’язку з набуттям чинності Податковим кодексом України?

(м. Харків)

 

Тема подання фінансової звітності цього року актуальна як ніколи. Це пов’язане, по-перше, з тим, що тепер фінзвітність подається також і платниками податку на прибуток до органів державної податкової служби, по-друге, зі зміною форм фінансової звітності і, зокрема, появою їх спрощених варіантів. Проте зазначені зміни жодним чином

не позначилися на поданні фінансової звітності державному реєстратору: вона подається в ті самі строки і цього року за старими формами, на що ми вже вказували в коментарі до листа Мінфіну від 12.04.2011 р. № 31-08410-06-5/9545, № 04/4-7/214 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 33, с. 17).

Нагадаємо:

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 р. № 996-XIV передбачає для всіх підприємств, крім бюджетних установ, обов’язок подавати (надсилати цінним листом) державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи не пізніше ніж до 1 червня року, наступного за звітним періодом, фінансову звітність про господарську діяльність у складі балансу та звіту про річні фінансові результати (ч. 3 ст. 14). З наведеної вище норми Закону випливає, що до 01.06.2011 р. підприємство повинне подати держреєстратору фінзвітність за 2010 рік, отже, останній день подання — 31 травня 2011 року (вівторок) (див. «Календар бухгалтера на травень 2011 року» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 34, с. 47). Юридичні особи, які належать до категорії суб’єктів малого підприємництва, повинні здавати звітність у складі форми № 1-м (Баланс) та форми № 2-м (Звіт про фінансові результати). Решта юросіб — у складі форми № 1 (Баланс) та форми № 2 (Звіт про фінансові результати). Не забувайте про доцільність оформлення опису вкладення в разі, якщо звітність надсилається рекомендованим листом, а не подається держреєстратору особисто. При цьому нотаріальне посвідчення підписів на звітності або відмітка органу держстатистики про дату отримання ним цієїй звітності не потрібні.

Для

новостворених юридичних осіб особливості подання фінзвітності держреєстратору, як і раніше, обумовлено тим, що згідно з ч. 2 ст. 13 Закону про бухоблік перший звітний період для них може бути менше 12 місяців, але не повинен бути більшим ніж 15 місяців. Якщо, наприклад, юрособа була зареєстрована в листопаді 2010 року, то результати її діяльності за листопад та грудень може бути відображено у звітності за 2010 рік. Відповідно, перший річний звіт така юридична особа подає державному реєстратору до 01.06.2011 р.

Отже, як бачимо, зміни податкового законодавства в цій частині зобов’язання, покладені на суб’єктів господарювання, не зачепили — подати фінзвітність держреєстратору слід і цього року.

Наостанок зауважимо: як і раніше, будь-які негативні наслідки за неподання фінзвітності держреєстратору

реально суб’єктам господарювання не загрожують (див. статтю «Подання фінзвітності держреєстратору, або Чи працюють норми без санкцій?» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 56). Визнавав це і сам Держкомпідприємництва, наприклад, у листі від 16.03.2007 р. № 1897. Однак, незважаючи на всю ілюзорність застосування до суб’єкта господарювання штрафних санкцій або більш серйозних заходів відповідальності за неподання фінзвітності держреєстратору, рекомендуємо все ж підкорятися вимогам законодавства, ураховуючи хоча б те, що з держреєстратором у світлі останніх змін законодавчих вимог доведеться спілкуватися частіше, ніж це було за часів свідоцтва про державну реєстрацію.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі