Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Постачання слухових апаратів: чи буде ПДВ?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Постачання слухових апаратів: чи буде ПДВ?

 

Наше підприємство імпортує слухові апарати з метою їх подальшої реалізації на території України. Підкажіть, чи повинні обкладатися ПДВ такий імпорт та подальше постачання?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п.п. 197.1.27 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) постачання виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабміном, звільняється від обкладення ПДВ. Наразі Перелік виробів медичного призначення, операції з постачання яких звільняються від оподаткування податком на додану вартість, затверджено постановою Кабміну від 08.08.2011 р. № 867* (далі — Перелік). У цьому Переліку у тому числі названо й апарати для поліпшення слуху, за винятком частин і приладдя (код УКТ ЗЕД 9021 40 00 00). Зверніть увагу при цьому, що літні зміни в Переліку пільгованих медичних виробів не зачепили цієї категорії товарів. Отже, слухові апарати (крім частин і приладдя до них) належать до пільгованих товарів, а тому їх постачання має звільнятися від обкладення ПДВ. Крім того, зобов'язань з ПДВ не повинно бути і при імпорті таких товарів, що випливає з п. 197.4 ПКУ. Однак не все так просто.

* Див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 67, с. 5.

Річ у тім, що в

Переліку напроти цієї категорії товарів є позначка «*». Вона означає, що скористатися зазначеною пільгою можливо лише за умови, що такі товари призначені «для медичного використання, що мають відповідне маркування». З метою визначення змісту зазначених умов пригадаємо історію цього питання.

У переліках пільгованих товарів, що діяли раніше, була аналогічна умова. Разом із тим у цьому питанні тривалий час існувала прогалина, зумовлена нечіткістю формулювання та відсутністю профільних роз'яснень. Така невизначеність дозволила податківцям на місцях трактувати цю умову на свою користь та наполягати на тому, що виключним доказом медичного використання товару є його реалізація закладам охорони здоров'я або суб'єктам господарювання, що мають ліцензію на провадження медичної практики.

МОЗ роз'яснило зміст позначки «*» лише у 2009 році (

лист від 29.01.2009 р. № 18.177/15-05). На його думку, умова про медичне використання товару означала необхідність його державної реєстрації, що підтверджується Свідоцтвом про держреєстрацію (його нотаріально завіреною копією) або Підтвердженням про держреєстрацію на кожну партію конкретного товару медичного призначення. У частині умови про маркування МОЗ указало, що вона означала номер Свідоцтва про держреєстрацію. Незважаючи на те, що роз'яснення стосувалося позначки «*» у переліку медичних виробів, що підлягають держреєстрації, його висновки можна було поширювати і на відповідні переліки пільгованих товарів. Про це свідчить і судова практика (див. постанову Вінницького апеляційного адміністративного суду від 16.06.2011 р. № 2а/0270/994/11).

Викладене дозволяє зробити такий висновок. Умови згідно з позначкою «*» у

Переліку дослівно (за винятком слів «підтверджено документально») перекочували зі старих переліків («медичне використання», «наявність маркування»), а отже, указане вище роз'яснення МОЗ можна використовувати і сьогодні. Таким чином, операції з імпорту та постачання слухових апаратів (крім частин та приладдя до них) звільняються від ПДВ за наявності Свідоцтва про держреєстрацію медичного виробу та відповідного маркування.

На завершення нагадаємо, що з 06.08.2011 р. при постачанні імпортованого товару (імпортером та кожним наступним постачальником) у податковій накладній слід заповнювати новий реквізит — код УКТ ЗЕД (

п.п. «і» п. 201.1 ПКУ). При цьому до моменту внесення змін до форми податкової накладної податківці рекомендують вносити його до поля «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» (лист ДПАУ від 08.09.2011 р. № 24316/7/15-3117). Докладніше про це див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 77, с. 24.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі