Теми статей
Обрати теми

Операції з основними засобами та нематеріальними активами. Амортизація НМА з необмеженим строком використання

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Амортизація НМА з необмеженим строком використання

 

Чи необхідно заднім числом, починаючи з 01.04.2011 р., перераховувати амортизацію нематеріальних активів, для яких не встановлено строку використання, у зв'язку з прийняттям Закону № 3609

?

(м. Харків)

 

Як відомо, згідно з

п. 6 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ при переході з 1 квітня 2011 року на нові правила податкового обліку основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів (НМА) передбачалося проведення їх інвентаризації для визначення, зокрема, переліку об'єктів НМА за групами відповідно до п.п. 145.1.1 цього Кодексу з метою нарахування амортизації. Вартість, що амортизується, за кожним об'єктом НМА визначалася як первісна (переоцінена) з урахуванням капіталізованих витрат на модернізацію, модифікацію, добудову, дообладнання, реконструкцію тощо, а також суми накопиченої амортизації за даними бухгалтерського обліку на зазначену дату (докладніше див. у статті «Основні засоби: перехідні моменти» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 20).

Підпунктом 145.1.2 ПКУ

передбачено, що нарахування амортизації в новому податковому обліку здійснюється протягом строку корисного використання (експлуатації) об'єкта, який установлюється наказом по підприємству при визнанні цього об’єкта активом (при зарахуванні на баланс), але не менше ніж визначено в п. 145.1. Незважаючи на те що наведену норму сформульовано щодо основних засобів, вона за аналогією повинна поширюватися і на нематеріальні активи, щоправда, з урахуванням того, що строк дії права користування НМА здебільшого встановлюється згідно з правовстановлюючим документом (див. табл. з п.п. 145.1.1 ПКУ).

Водночас трапляються випадки, коли зазначені

документи на той чи інший НМА не обумовлюють строку дії права користування ним, через що маємо справу з невизначеністю щодо строку амортизації такого активу. Як наслідок при проведенні інвентаризації НМА станом на 01.04.2011 р. підприємства були змушені приймати в податковому обліку той строк експлуатації «безстрокових» нематеріальних активів, який було встановлено для цілей нарахування амортизації в бухгалтерському обліку з урахуванням при цьому мінімальних строків, передбачених ПКУ щодо об'єктів груп 4 і 5 (не менше 5 і 2 років відповідно).

Так само доводилося вчиняти й у разі придбання (створення) «безстрокових» нематеріальних активів після 1 квітня доти, доки зазначену законодавчу прогалину не було заповнено

Законом № 3609. Зараз останнім абзацом п.п. 145.1.1 ПКУ передбачено таке: якщо згідно з правовстановлюючим документом строк дії права користування нематеріальним активом не встановлено, такий строк становить 10 років безперервної експлуатації, причому початок дії цієї норми припадає на 01.08.2011 р. (додатково див. статтю «Строки набуття чинності окремими положеннями Закону № 3609» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 64).

У зв'язку з цим слід розуміти, що

нові правила обчислення строку амортизації нематеріальних активів діють тільки щодо тих НМА, які придбано (створено) після 1 серпня 2011 року, і на «старі» НМА не поширюються. Додатково на підтримку такого твердження свідчить те, що Законом № 3609 не вводилося жодних перехідних норм для застосування цих правил, а також чітко висловлене бажання законодавця не надавати їм зворотної сили (на відміну, скажімо, від нових правил відображення витрат в іноземній валюті або застосування «готельної» пільги, які мали застосовуватися заднім числом, починаючи з дати набуття чинності розд. III ПКУ).

Таким чином, збільшувати строк експлуатації до 10 років за тими «безстроковими» нематеріальними активами, які значилися в податковому обліку станом на 01.04.2011 р., так само як і за тими, що введені в експлуатацію в період з квітня по липень цього року включно, необхідності немає. Викладене означає, що і

нарахована на них амортизація заднім числом, починаючи з 01.04.2011 р., не перераховується. Нарахування амортизації за такими НМА продовжує здійснюватися в колишніх розмірах протягом строків корисної експлуатації, раніше встановлених підприємством на власний розсуд.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі