Теми статей
Обрати теми

Операції з основними засобами та нематеріальними активами. Витрати на обслуговування комп'ютерних програм

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Витрати на обслуговування комп’ютерних програм

 

Підприємство у серпні цього року оплатило вартість обслуговування спеціалізованої комп'ютерної програми строком на 6 місяців, що включає отримання ключа активації цієї програми протягом оплаченого періоду, підтримання її актуальності, одержання оновлень, а також телефонних консультацій від розробника. Як відобразити зазначені витрати в податковому та бухгалтерському обліку підприємства?

(м. Харків)

 

При відображенні

в бухгалтерському обліку витрат на обслуговування комп'ютерної програми, які мають на меті її підтримання в належному для користувача стані, необхідно керуватися абзацом другим п. 18 П(С)БО 8. Згідно з цим Положенням витрати, спрямовані на підтримання об'єкта нематеріальних активів у придатному для використання стані та одержання первісно визначеного розміру майбутніх економічних вигод від його використання, уключаються до складу витрат звітного періоду. При цьому якщо плату за обслуговування підприємство вносить щомісяця, то в обліку такі витрати відображаються записом Дт 92 — Кт 631. Якщо ж оплату здійснюють одноразово на триваліший строк, то первісно її відносять на витрати майбутніх періодів (Дт 39 — Кт 371) і лише після фактичного отримання результатів послуг, що має підтверджуватися відповідними первинними документами, списують на витрати звітного періоду (Дт 92 — Кт 39).

Для відображення таких витрат

у податковому обліку можна скористатися аналогією* з абз. «г» п.п. 138.8.5 ПКУ і вважати витрати на обслуговування комп'ютерної програми іншими витратами загальногосподарського призначення у складі адміністративних витрат (див. абз. «ж» п.п. 138.10.2 цього Кодексу) з уключенням їх до ряд. 06.2.12 Додатка АВ** до Податкової декларації з податку на прибуток. Нагадаємо, що заповнення цього рядка вимагає подання разом з декларацією розшифровки таких витрат у довільній формі. Водночас не буде помилкою показати зазначені витрати в ряд. 06.2.4 цього Додатка, розглядаючи їх як інші послуги, пов'язані з господарською діяльністю.

* Аргументи, що дозволяють проводити таку аналогію, викладено у статті, опублікованій у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 59, с. 43.

** Тим часом у консультації з ЄБПЗ з кодом 110.09.03 роз’яснюється, що згідно з п.п. 138.12.2 ПКУ

витрати на підтримання нематеріальних активів у придатному для використання стані враховуються при визначенні об’єкта оподаткування у складі інших витрат господарської діяльності, стосовно яких розд. III ПКУ прямо не встановлено обмеження щодо віднесення до складу витрат. Якщо дотримуватися такої думки, то зазначені витрати слід відображати в ряд. 06.5.37 Додатка IB до Податкової декларації з податку на прибуток, що також вимагає їх розшифрування при поданні декларації.

Також додамо, що відповідно до

п. 138.5 ПКУ інші, у тому числі й адміністративні, витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому їх було здійснено, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку. При цьому витрати, не підтверджені відповідними розрахунковими, платіжними та іншими первинними документами, обов'язковість ведення та зберігання яких передбачено правилами ведення бухгалтерського обліку та нарахування податку, уключати до складу витрат заборонено (див. п.п. 139.1.9 ПКУ).

Таким чином,

частота відображення витрат на обслуговування комп'ютерної програми у складі «податкових» витрат залежатиме від періодичності підписання актів приймання-передачі послуг, установленої договором на обслуговування: щомісяця, щокварталу або наприкінці періоду обслуговування, за який було здійснено передоплату.

На завершення хочемо застерегти наших читачів від досить поширеної помилки, що трапляється на практиці, коли виконавець відразу після отримання авансу за обслуговування комп'ютерної програми, розрахованого на певний період, наперед видає замовнику акт про надання послуг за весь такий період. Якщо замовник підпише такий акт, датувавши його, скажімо, місяцем перерахування авансу, то в такий спосіб уникне можливості пред'явлення претензій до виконавця про неналежну якість послуг та повернення авансу.

Крім того, щомісячне/щоквартальне віднесення витрат на обслуговування до «податкових» витрат може викликати у перевіряючих запитання стосовно доказовості (нефіктивності) такого первинного документа, оскільки на момент його підписання послуги з обслуговування програми надано не було. У зв'язку з цим

рекомендуємо підписувати подібні документи лише після повного надання передбачених договором на обслуговування послуг або не рідше одного разу на квартал.

 

Ігор Хмелевський, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі