Теми статей
Обрати теми

Операції з основними засобами та нематеріальними активами. Відмовитися від застосування 10 % «ремонтного» ліміту неможливо

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Відмовитися від застосування 10 % «ремонтного» ліміту неможливо

 

Чи можна в податковому обліку віднести на збільшення вартості основних засобів витрати на проведення ремонту до досягнення 10 % ремонтного ліміту?

(м. Харків)

 

Відразу вкажемо, що

такої можливості ПКУ платнику податків, на жаль, не надає.

Так,

порядок обліку витрат на ремонти та поліпшення основних засобів обумовлено пп. 146.11 — 146.12 ПКУ і він передбачає, що :

— сума витрат на ремонти та поліпшення основних засобів (у тому числі орендованих)

у розмірі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп ОЗ на початок звітного року, уключається до складу витрат того звітного податкового періоду, в якому такий ремонт або поліпшення було виконано;

— ремонтні витрати в сумі перевищення (

понад 10 %) відносяться на збільшення первісної вартості об'єктів, що ремонтуються або поліпшуються.

Таким чином, у цьому випадку

прямо встановлено порядок обліку ремонтних витрат (причому без можливості відмови від нього або вибору платником податків будь-якого іншого альтернативного варіанта обліку), який приписує до досягнення 10 % ліміту витрати на ремонти та поліпшення відносити в податковому обліку до складу «податкових» витрат. До речі, за таким самим принципом, слід зауважити, побудована і «ремонтна» таблиця 3 додатка АМ, у графі 4 якої фактично понесені ремонтні витрати насамперед (у межах 10 % ліміту) збільшують витрати звітного періоду (графа 5), з подальшим розподілом між графами 6 — 9 за видами «податкових» витрат — залежно від напряму використання об'єктів ОЗ, що ремонтуються або поліпшуються. Додамо, що аналогічні роз'яснення з цього приводу можна зустріти і в розділі 110.09.01 ЄБПЗ, де зазначається, що ремонтні витрати платнику податків потрібно відображати в податковому обліку відповідно до норм, установлених ПКУ, тобто витрати в межах 10 % уключати до складу витрат податкового періоду, а в сумі, що перевищила 10 % «ремонтний» ліміт, — відносити на збільшення вартості об'єктів, які ремонтуються.

А запитання, можливо, частково виникло у зв'язку зі

старими правилами обліку ремонтів, що існували в Законі про податок на прибуток. Нагадаємо: у минулому «ремонтний» п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток передбачав: «Платники податку мають право протягом звітного періоду віднести до валових витрат будь-які витрати, пов'язані з поліпшенням основних фондів, що підлягають амортизації, у тому числі витрати на поліпшення орендованих основних фондів, у сумі, що не перевищує 10 відсотків сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду». Отже, раніше Закон про податок на прибуток щодо того, скористатися при ремонтах 10 % «ремонтним» лімітом з п.п. 8.7.1 чи ні, залишав право вибору за платником податків (на що звертала увагу і ДПАУ в листі від 07.11.2003 р. № 9171/6/15-1316). Причому, визначившись на той момент у такому своєму виборі, норми п.п. 8.7.1 платник податків у такому разі міг або цілком застосовувати, або цілком не застосовувати, а от, скажімо, вибірково користуватися ними (наприклад, щодо окремих основних фондів або витрат за окремими ремонтами) при цьому не міг (докладніше про це див. також статтю «Ремонт власних основних фондів» // «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 34).

Однак з переходом на

ПКУ характер законодавчих норм, що стосуються ремонтів та поліпшень, змінився і положення про ремонти замість диспозитивних (що надавали як у Законі про податок на прибуток право вибору) стали імперативними (категоричними, обов'язковими до виконання). Отже, вчинити так, як зазначено у запитанні, на жаль, не вийде.

І ще один момент. Не виключено, що поставлене запитання продиктоване намаганням підприємства зблизити податковий облік з обліком бухгалтерським (в якому, нагадаємо, ремонти і поліпшення регулюються, як відомо, своїми правилами

пп. 14 — 15 П(С)БО 7 — тобто ремонти «з підтримання в робочому стані» відносяться на витрати, а «поліпшення» — збільшують первісну вартість об'єктів, що поліпшуються). У такому разі варто нагадати, що після змін, унесених наказом Мінфіну України від 18.03.2011 р. № 372 до п. 14 П(С)БО 7, платникам податків для «зближення» двох обліків при ремонтах дозволено «бухгалтерську» первісну вартість ОЗ збільшувати за «податковими» правилами — тобто первісну (переоцінену) вартість (ПВ) основних засобів збільшувати на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням та ремонтом об'єкта, визначену в порядку, установленому податковим законодавством. Щоправда, ураховуючи, що в податковому обліку, у свою чергу, таке збільшення ПВ можливе тільки після перевищення ліміту, то формально, виходить, вчинити так (збільшуючи за аналогією ПВ і в бухгалтерському обліку) вдасться, коли «податковий» 10 % «ремонтний» ліміт буде вичерпано.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі