Теми статей
Обрати теми

Операції з основними засобами та нематеріальними активами. Нарахування амортизації при тимчасовому простої підприємства

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Нарахування амортизації при тимчасовому простої підприємства

 

Підприємство тимчасово не працює. Як у такому разі відобразити нарахування амортизації на основні засоби?

(м. Харків)

 

Насамперед у цьому випадку зауважимо, що нарахування амортизації при простої ОЗ (як незначному, так і тривалішому) залежить від того, чи виведено при цьому об’єкти, що тимчасово простоюють, з експлуатації. При цьому

рішення про виведення/невиведення з експлуатації об'єктів, що не використовуються, у кожній конкретній ситуації підприємство приймає самостійно (адже вимог, скажімо, про обов'язкове виведення ОЗ, що простоюють, з експлуатації в чинному законодавстві немає). Щоправда, у зв'язку з цим не можемо не згадати консультацію, розміщену в розділі 110.09.01 ЄБПЗ, в якій зазначалося, що об'єкти, які не використовуються в господарській діяльності, неодмінно має бути виведено платником податків з експлуатації, причому нарахування амортизації щодо них у податковому обліку має бути призупинено. Однак повторимо: законодавчих підстав діяти таким чином немає. У цьому розумінні, мабуть, корисно звернутися до міжнародної практики — зокрема, МСБО 16 «Основні засоби», п. 55 якого, наприклад, у подібній ситуації передбачає таке: амортизацію не припиняють, якщо актив не використовують або коли він вибуває з активного використання, доки актив не буде замортизовано повністю. Причому пояснюється такий «амортизаційний» висновок насамперед фізичним та моральним зносом об'єктів, тобто тим, що з часом (у тому числі й за час, коли об'єкти не використовуються) вони також продовжують втрачати свої фізичні властивості та морально застарівають. А відтак їх амортизація в період «невикористання» продовжується.

Тому

якщо об'єкти, що тимчасово не використовуються, вирішено при цьому не виводити з експлуатації, то в такому разі і в бухгалтерському, і в податковому обліку щодо них, як і раніше, продовжує нараховуватися амортизація. Адже, як відомо, для не виведених з експлуатації ОЗ ні в П(С)БО 7, ні в ПКУ жодних «амортизаційних» застережень та винятків не передбачено.

Що стосується відображення такої амортизації в обліку, то, на наш погляд, найлогічніше було б відносити її суму до складу інших «податкових» витрат (з відображенням, наприклад, в «іншій» графі 10 таблиці 1 додатка АМ). Однак існуюча форма декларації (значення графи 10 рядка А15 таблиці 1 додатка АМ якої має відповідати при цьому показнику з рядка 06.5.28 додатка ІВ), як відомо, дозволяє відображати у складі інших «податкових» витрат лише амортизацію ОЗ, наданих в оперативну оренду (і для якої-небудь іншої амортизації в додатку ІВ рядка не передбачає). Тому, оскільки застосувати варіант з іншими «податковими» витратами в цьому випадку не виявляється можливим, вихід із ситуації, що склалася, такий:

амортизацію при простої ОЗ, як і в період їх роботи, як і раніше, продовжувати показувати у складі відповідних витрат, орієнтуючись при цьому на функціональне призначення об'єктів, що простоюють (тобто, наприклад, у складі: загальновиробничих витрат — щодо ОЗ виробничого призначення, на що часом, слід зауважити, указували у своїх консультаціях і податківці; адміністративних витрат — щодо ОЗ адміністративного призначення; витрат на збут — щодо ОЗ збутового призначення).

Щоправда, у той час як «адміністративна» і «збутова» амортизація, як і раніше, потраплятимуть в податковому обліку до витрат звітного періоду (

п. 138.5 ПКУ), «загальновиробнича» може викликати запитання. Адже з 01.08.2011 р. (після Закону № 3609) загальновиробничі витрати (ЗВВ), як відомо, включаються до складу «податкової» собівартості за правилами бухгалтерського обліку (тобто відносяться на собівартість реалізованої продукції після розподілу; докладно про розподіл ЗВВ див. статтю «Загальновиробничі витрати: принципи розподілу» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 86). Однак як бути, якщо у підприємства, що тимчасово простоює, поки що немає ні виробництва, ні реалізації, у зв'язку з чим, як завжди, розподілити і віднести на собівартість реалізованої продукції суму ЗВВ не уявляється можливим?

Знову ж таки найлогічніше було б вважати всю суму нарахованої «загальновиробничої» амортизації в обліку іншими витратами. Але тоді відобразити її в податковому обліку у складі інших «податкових» витрат, як зазначалося, не дозволить існуюча форма декларації. У зв'язку з цим, мабуть, найприйнятніший шлях — зупинитися на варіанті з віднесенням суми «загальновиробничої» амортизації в бухгалтерському обліку до витрат майбутніх періодів (проводка Дт 39 — Кт 91), причому в усій її сумі без жодного розподілу, оскільки при простої у підприємства виробництво та реалізація відсутні, тому про будь-який розподіл ЗВВ при цьому говорити недоречно. Зауважимо, що включення до складу витрат майбутніх періодів у бухобліку на податковий облік ніяк не вплине, адже можливості відображення «податкових» витрат за майбутніми витратами

ПКУ не передбачає. А от надалі, при відновленні діяльності, у періоді реалізації виробленої підприємством продукції (робіт, послуг), такі витрати майбутніх періодів будуть уключені до собівартості реалізації (Дт 90 — Кт 39) і відповідно збільшать при цьому «податкові» витрати в податковому обліку.

Проте ще раз звертаємо увагу, що податківці висловлюються проти такої амортизації.

На закінчення для порівняння зауважимо: наприклад, в іншій ситуації,

якщо, припустимо, на період простою прийнято рішення про виведення об'єктів, які тимчасово не використовуються, з експлуатації (з виданням про це відповідного наказу — п. 146.18 ПКУ), нарахування амортизації щодо таких ОЗ у бухгалтерському та податковому обліку призупиняється (п. 23 П(С)БО 7, п.п. 145.1.2, п. 146.2 ПКУ). При цьому припиняють амортизувати об'єкти ОЗ починаючи з місяця, наступного за місяцем їх виведення з експлуатації (п. 29 П(С)БО 7, п. 146.2 ПКУ), а поновлять нарахування амортизації щодо них починаючи з місяця, наступного за місяцем зворотної передачі в експлуатацію об'єктів (п. 27 Методрекомендацій № 561).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі