Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит та податкові зобов'язання з ПДВ. ПДВ за ставкою 0 % з міжнародного перевезення в експедитора

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

ПДВ за ставкою 0 % з міжнародного перевезення в експедитора

 

За договором транспортного експедирування експедитор (платник ПДВ) зобов'язується на замовлення нерезидента організувати міжнародне перевезення вантажу (для здійснення перевезення експедитор при цьому залучає стороннього автоперевізника). Чи може в такому разі експедитор застосувати до послуг міжнародного перевезення ставку ПДВ 0 %?

(м. Одеса)

 

Відразу зауважимо, що саме в такий спосіб згідно з чинним законодавством (тобто застосовуючи до міжнародних перевезень

нульову ставку ПДВ) у цьому випадку і повинен діяти експедитор. Однак розглянемо ситуацію докладніше.

Як відомо, для виконання взятих на себе договірних зобов'язань за договором транспортного експедирування експедитор зазвичай залучає сторонніх суб'єктів господарювання (у тому числі перевізників), виступаючи при цьому, по суті, у ролі

посередника між замовником і такими третіми особами. Тому відносини, як правило, здебільшого будуються на підставі посередницького договору (коли експедитор, діючи за дорученням замовника, виступає при цьому у відносинах із третіми особами від свого імені). А отже, обкладення таких операцій ПДВ має відбуватися за правилами «посередницького» п. 189.4 ПКУ (положення якого також поширюються й на послуги при ЗЕД-посередництві, оскільки жодних винятків із цього приводу в ПКУ не передбачено; стосовно «заборонного» п. 189.6 ПКУ, побіжно зауважимо, що він, як у ньому самому застерігається, виводить з-під загальноприйнятих посередницьких правил тільки операції ЗЕД-посередництва з товарами).

Також у цьому випадку слід пам'ятати про особливий порядок оподаткування міжнародних перевезень (

п.п. «е» п. 185.1 ПКУ), які на всій протяжності маршруту обкладаються ПДВ за ставкою 0 % (п.п. 195.1.3 ПКУ).

У результаті, підсумовуючи все викладене вище та поширюючи «посередницькі» правила

п. 189.4 ПКУ на експедирування міжнародних перевезень, доходимо висновку, що:

— отримавши грошові кошти від замовника для виконання договору транспортного експедирування (перша подія), експедитор з вартості міжнародного перевезення має нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ за ставкою 0 %;

— надалі, придбаваючи послуги міжнародного перевезення у перевізника (платника ПДВ), також за першою з подій (за датою отримання послуг чи перерахування оплати) експедитор на підставі податкової накладної перевізника має відобразити з вартості міжнародного перевезення «нульовий» податковий кредит.

Саме такий порядок оподаткування вписується у правила податкового обліку посередництва, установлені

ПКУ.

Водночас зауважимо:

податківці, як і раніше (див. консультації в розділах 130.39 та 130.21 ЄБПЗ; у минулому аналогічна позиція зустрічалася в п. 10 листа ДПАУ від 18.05.2009 р. № 10191/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 47, а також у листі ДПАУ від 22.08.2008 р. № 17042/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 75), вважають, що об'єктом оподаткування в експедитора при експедируванні міжнародних перевезень є виключно сума винагороди, тоді як власне міжнародні перевезення на ПДВ-облік експедитора не впливають (тому нараховувати ПДВ-зобов'язання за ставкою 0 % на вартість міжнародних перевезень, а також показувати, наприклад, згодом «нульовий» податковий кредит при купівлі у перевізників — платників ПДВ послуг міжнародного перевезення, експедитору, на думку податкових органів, не потрібно).

Однак такий підхід податківців не можна назвати таким, що відповідає законодавству. Адже жодних винятків для посередництва з послугами (у тому числі й при міжнародних перевезеннях), повторюємо,

ПКУ не встановлює. А тому посередництво у транспортній сфері нарівні з іншими посередницькими операціями має підпорядковуватися загальним вимогам «посередницького» п. 189.4 ПКУ, що встановлює, у свою чергу, свої правила ПДВ-обліку (у тому числі порядок виникнення податкових зобов'язань, податкового кредиту, виписування податкових накладних тощо).

Однак ураховуючи

усталеність позиції податкових органів у цьому питанні, платникам-експедиторам, які вирішили у своїй діяльності усе-таки дотриматися роз'яснень податківців, спокійніше стосовно оподаткування міжнародних перевезень заручитися аналогічною письмовою податковою консультацією свого контролюючого органу.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі