Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит та податкові зобов'язання з ПДВ. Утворення в процесі виробництва металевої стружки не впливає на податковий кредит

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Утворення в процесі виробництва металевої стружки не впливає на податковий кредит

 

Виробниче підприємство — платник ПДВ придбало метал (із «вхідним ПДВ») для виготовлення деталей. При цьому в процесі виробництва утворилася стружка. Як у такому разі вчинити з раніше відображеним податковим кредитом за металом?

(м. Донецьк)

 

Мабуть, ви пам'ятаєте, що відповідно до

п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ до 01.01.2014 р. постачання (у тому числі імпорт) відходів та брухту чорних і кольорових металів звільняється від ПДВ* — незалежно від того, були такі відходи і брухт придбані чи утворилися в результаті виробничої діяльності платника податків. У зв'язку з цим платники, які поставляють металобрухт (при його придбанні до 01.01.2011 р. із «вхідним» ПДВ), повинні відкоригувати податковий кредит — причому податківці наполягають саме на коригуванні (за датою першої події), а не на умовному постачанні згідно з п. 198.5 ПКУ (лист ДПАУ від 26.01.2011 р. № 2093/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 12, с. 16).

* Перелік відповідних металевих відходів та брухту, що підпадають під звільнення від ПДВ, затверджено постановою КМУ від 12.01.2011 р. № 15 — при цьому чиновників зовсім не збентежило, що ПКУ таких повноважень їм не надавав.

Водночас

зазначене вище правило стосується лише тих ситуацій, коли платник безпосередньо купував металобрухт. Якщо ж останній утворився в результаті переробки** будь-якого товару (придбаного із «вхідним» ПДВ), податковий кредит коригувати (а також розподіляти) не потрібно — про це, зокрема, ідеться в п. 199.6 ПКУ. Отже, утворення у процесі виробництва металевої стружки на раніше відображений податковий кредит не впливає.

** У тому числі при ліквідації основних засобів.

При цьому платникам, які здійснюють пропорційний розподіл податкового кредиту за

ст. 199 ПКУ (зрозуміло, не пов'язаний з утворенням металобрухту), необхідно мати на увазі такий момент. Під час визначення обсягу неоподатковуваного постачання згідно з додатком Д7 до декларації з ПДВ, суму з ряд. 5 декларації слід використовувати без урахування обсягу постачання утвореного у власній діяльності металобрухту.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі