Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит та податкові зобов'язання з ПДВ. Екологічний податок включається до бази оподаткування ПДВ і в податковій накладній окремо не виділяється

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Екологічний податок включається до бази обкладення ПДВ і в податковій накладній окремо не виділяється

 

Наше підприємство придбаває паливо у вітчизняного виробника. Підкажіть, як правильно вказується в податковій накладній сума екологічного податку?

(м. Харків)

 

Відповідно до

п. 188.1 ПКУ до бази обкладення ПДВ у тому числі включаються суми загальнодержавних податків і зборів (крім ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові та вироблених із них препаратів, крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів, і збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на послуги стільникового зв'язку). При цьому, згідно з п.п. 9.1.6 ПКУ екологічний податок віднесено до складу загальнодержавних податків і зборів.

Таким чином, виробники палива при його продажу на митній території України, а також його імпортери

зобов'язані включати суму екологічного податку до бази обкладення ПДВ. При цьому підстав для окремого виділення в податковій накладній сум екологічного податку немає.

Наведемо умовний приклад

. Припустимо виробник бензину реалізував 10 тис. л (або 7,4 т згідно з коефіцієнтом 0,74 кг/л) своєї продукції за ціною 8 грн./л (без ПДВ, з екоподатком). Ставка екоподатку становить 68 грн./т. Отже, при постачанні бензину виробник повинен буде включити до бази обкладення ПДВ суму екоподатку в сумі 503,2 грн. (7,4
х 68) у складі ціни. У зв'язку з цим сума ПДВ при реалізації бензину становитиме 16000 грн. [(8 х 10000) х 0,2]. Причому в податковій накладній сума екоподатку не виділяється окремо, а включається до вартості постачання одиниці продукції (гр. 6) і відповідно до бази оподаткування (гр. 7).

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі