Теми статей
Обрати теми

Податковий кредит та податкові зобов'язання з ПДВ. Постачання товарів з оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів: ПДВ-наслідки у продавця

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Постачання товарів з оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів: ПДВ-наслідки у продавця

 

Підприємство на підставі договору з бюджетною установою постачає йому товари з подальшою оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів. Податкові зобов'язання з ПДВ у цьому випадку нараховуються за датою надходження коштів на поточний рахунок підприємства. В якому порядку слід відображати у складі податкового кредиту суми ПДВ, сплачені у складі вартості товару при його придбанні: за першою подією чи також виключно на дату перерахування коштів постачальнику в оплату вартості цього товару?

(м. Вінниця)

 

Дійсно, при постачанні товарів/послуг з оплатою їх

за рахунок бюджетних коштів датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ є дата зарахування таких коштів на банківський рахунок платника податків або дата отримання відповідної компенсації в будь-якій іншій формі. На це вказує п. 187.7 ПКУ.

Тобто податкові зобов'язання з ПДВ у цій ситуації визначаються не за датою першої події, а

за датою надходження таких коштів.

Щоправда, тут слід мати на увазі таке. У розумінні податківців оплата за рахунок бюджетних коштів визнається такою тільки в разі, коли виконавець отримує кошти

безпосередньо з бюджетного рахунка через рахунки Держказначейства. Якщо кошти в оплату товарів (робіт, послуг) надходять виконавцю з банківських рахунків підприємств, організацій, установ, діє загальний порядок нарахування ПДВ (див. лист ДПАУ від 02.07.99 р. № 9745/7/16-1218). Солідарний із цим і ВАСУ, про що свідчить його ухвала від 23.09.2008 р. № К-1934/08 № К-2251/08.

У цьому є логіка, оскільки згідно з

ч. 1 ст. 48 БКУ операції з бюджетними коштами обслуговує Держказначейство, а отже, бюджетними вважаються кошти на рахунках Держказначейства.

І хоча зазначений висновок ДПАУ та суду орієнтований на старе ПДВ-законодавство — на

п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ, він актуальний і в сучасних умовах, оскільки змін у цьому плані не відбулося — норма п. 187.7 ПКУ практично повністю повторює аналогічну норму п.п. 7.3.5 Закону про ПДВ.

Отже, якщо підприємство уклало з бюджетною установою договір на постачання товарів з подальшою оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів, які буде перераховано йому

безпосередньо з бюджетного рахунка, відкритого в органі Держказначейства, то податкові зобов'язання з ПДВ воно відображає на дату надходження коштів на поточний рахунок в оплату поставлених товарів.

Підтвердженням правомірності відображення продавцем податкових зобов'язань з ПДВ на дату надходження бюджетних коштів на його поточний рахунок є

договір з покупцем-«бюджетником», в якому разом з іншими умовами має бути зазначено реквізити саме бюджетного рахунка, з якого буде здійснено оплату. Крім того, від такого покупця бажано отримати довідку, що підтверджує його «бюджетний» статус та бюджетні джерела виконання його зобов'язань за договором. Свою позитивну роль зіграє і виписка банку із зазначеним у ній платником та рахунком, з якого надійшла оплата.

Тепер щодо порядку формування

податкового кредиту з ПДВ. Незважаючи на те що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг з оплатою їх вартості за рахунок бюджетних коштів дата виникнення податкових зобов'язань визначається в тому ж порядку, що і при касовому методі, що діє для операцій з постачання споживачам (фізособам, бюджетним організаціям, ЖЕКам) теплової енергії, газу, послуг з водозабезпечення, водовідведення тощо (див. п. 187.10 ПКУ), тобто на дату зарахування коштів на поточний рахунок платника податків, п. 187.7 ПКУ не має відношення до касового методу. А отже, і формування податкового кредиту з ПДВ відбувається тут за різними правилами:

— для операцій, зазначених у

п. 187.10 ПКУ, — за касовим методом, тобто на дату перерахування коштів постачальнику за товари/послуги;

— для операцій, зазначених у

п. 187.7 ПКУ, — за загальним правилом першої події.

Щоправда, податківці, судячи з усього, вважають інакше, підводячи порядки визначення дати виникнення податкових зобов'язань з ПДВ, описані в

пп. 187.10 і 187.7 ПКУ, під одну категорію — касовий метод (див. п. 16 Пам'ятки про адміністративні процедури виписування, видачі та отримання податкових накладних, наведеної в додатку до листа ДПАУ від 06.04.2011 р. № 9497/7/16-1517, а також консультацію, розміщену в розділі 130.07 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua).

Однак, повторюємо, касовий метод поширюється тільки на операції, зазначені в

п. 187.10 ПКУ, що власне підтверджують і самі податківці (див. листи ДПАУ від 04.03.2011 р. № 4545/6/16-1515-26 і від 04.03.2011 р. № 6310/7/16-1517-26).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі