Теми статей
Обрати теми

Коригування та виправлення помилок. Невраховані витрати: порядок відображення у складі витрат

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Невраховані витрати: порядок відображення у складі витрат

 

У II кварталі 2011 року виконавець виконав для підприємства роботи (що належать до збуту продукції), що підтверджено актами виконаних робіт. Однак помилково вартість цих робіт не було включено до «податкових» витрат і відповідно вона не потрапила до декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року. Чи можна такі невраховані своєчасно суми віднести до витрат поточного періоду з відображенням їх у декларації за II — IV квартали 2011 року?

(м. Житомир)

 

Так, можна

.

Норми

абзацу другого п. 138.11 ПКУ дозволяють уключити до розрахунку податкового зобов'язання суми витрат, не враховані в минулих податкових періодах у зв'язку з допущенням помилок та виявлені у звітному податковому періоді. Це відбувається так:

— витрати, здійснені в

минулі звітні роки, відображаються у складі інших витрат;

— витрати, здійснені у

звітному податковому році, відображаються у складі витрат відповідної групи (собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, загальновиробничих витрат, адміністративних витрат тощо).

При використанні цього способу відображення у звітності з податку на прибуток сум витрат, не врахованих раніше у складі «податкових» витрат, немає необхідності вдаватися до будь-якого з двох варіантів виправлення помилок, передбачених

п. 50.1 ПКУ (через звітну декларацію із заповненням Додатка ВП або через уточнюючу декларацію). У цьому випадку тимчасово «забуті» витрати просто відображаються у відповідних рядках того чи іншого додатка (СВ, ЗВ, АВ, ВЗ або IВ) залежно від того, у звітному чи попередньому (іх) податковому (их) році (ах) вони були здійснені. Додаток ВП при цьому не заповнюється і не подається.

Варто підкреслити, що запропонований у

п. 138.11 ПКУ метод працює виключно відносно занижених витрат (коли допущена помилка не призвела до заниження податкових зобов'язань). В інших випадках (заниження доходу, завищення витрат) платник податків зобов'язаний застосувати механізм «самоштрафування».

У ситуації, що розглядається, невраховані своєчасно витрати було здійснено в II кварталі 2011 року, тобто у

звітному податковому році, у зв'язку з чим їх може бути віднесено до витрат поточного періоду (II — IV квартали 2011 року). А оскільки ці витрати мають збутове спрямування, вони заносяться до Додатка ВЗ до декларації з податку на прибуток за II — IV квартали 2011 року з подальшим віднесенням до рядка 06.3 самої декларації.

За такою самою схемою потрібно діяти й щодо неврахованих витрат, понесених

до 01.04.2011 р. Податківці вважають, що такі витрати відображаються у складі поточних витрат звітного періоду відповідно до п. 138.11 ПКУ, про що свідчить їх консультація, розміщена в розділі 110.30.03 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua. Тобто хоча в п. 2 підрозд. 4 розд. XX ПКУ звітні податкові періоди поточного року визначено особливим чином (II квартал, II — III квартали, II — IV квартали), кожен з яких відлічується з 1 квітня 2011 року, працівники податкового відомства пропонують застосовувати загальний підхід до неврахованих витрат I кварталу: вони повинні відображатися в деклараціях з податку на прибуток до кінця 2011 року у складі витрат відповідної групи. Якщо відповідний рядок знайти не вдалося (через різні правила заповнення старої та нової декларацій), витрати, що «загубилися», потрібно зафіксувати в рядку 06.5.37 Додатка IB до декларації та в рядку 06.5 самої декларації.

Що стосується «забутих» витрат

2010 року (та попередніх років), то їх місце визначено в рядку 06.5.37 Додатка IB до декларації та в рядку 06.5 самої декларації.

При цьому, нагадаємо, заповнення рядка 06.5.37 Додатка IB потребує подання разом із декларацією

детальної розшифровки (у довільній формі) наведених у ній сум та назв витрат.

І такий важливий момент. Якщо в результаті відновлення «загублених» до 01.04.2011 р. витрат виявляється, що не відображені в той період суми могли б тоді збільшити збиток підприємства, то потрібно бути готовими, що податківці дозволять вам урахувати у складі витрат II і подальших кварталів 2011 року суму збитків, отриманих лише в I кварталі 2011 року,

без урахування від’ємного значення об'єкта оподаткування, отриманого за підсумками 2010 року. Це випливає з листів ДПАУ від 08.09.2011 р. № 828/3/15-1212 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 77, с. 17), від 21.10.2011 р. № 4000/6/15-1216 та консультації податківців, розміщеної в розділі 110.05 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua. Наша думка з цього приводу — у статті «Про відображення збитків минулих років у 2011 році» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 77, с. 29).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі