Теми статей
Обрати теми

Коригування та виправлення помилок. Самостійне виправлення помилки, допущеної в декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Самостійне виправлення помилки, допущеної в декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року

 

Підприємство самостійно виявило помилку, допущену в декларації з податку на прибуток за II квартал 2011 року: до складу доходів не включено суму безповоротної фінансової допомоги. Як можна виправити таку помилку?

(м. Чернігів)

 

За загальним правилом, установленим

п. 50.1 ПКУ, якщо в наступних податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, допущені в раніше поданій ним податковій декларації, він зобов'язаний:

— або подати

уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою, що діє на момент його подання;

— або зазначити відповідні уточнені показники

у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки було самостійно виявлено.

Якщо платник податків до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт

заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів, він зобов'язаний:

— або направити уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф

у розмірі 3 % такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;

— або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період,

наступний за періодом, в якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу в розмірі 5 % такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Крім того,

п.п. 129.1.2 ПКУ в разі самостійного виявлення платником податків заниження податкового зобов'язання передбачено необхідність нарахування пені на суму такого заниження за весь період заниження.

Як ви пам'ятаєте, у старій формі декларації з податку на прибуток, затвердженій

наказом № 143, для відображення коригувань, пов'язаних з помилками минулих податкових періодів, було передбачено рядки 02.2 і 05.2. Форма декларації з податку на прибуток, затверджена наказом № 114, можливості самовиправлення через подібні рядки не передбачає.

Тепер такі помилки виправляються

виключно в декларації з податку на прибуток, яка може бути звітною, звітною новою або уточнюючою. Про те, яка саме декларація подається, підприємство повідомляє податковий орган, проставляючи позначку «Х» у відповідній комірці в полі 1 її вступної частини. При цьому всі уточнення в декларації проводяться за тими рядками, в яких було допущено помилки.

Виправлення через звітну декларацію.

Насамперед зауважимо, що в звітній декларації, яка подається за поточний період, платник податків може виправити помилки, самостійно виявлені ним у раніше поданій декларації за будь-який із попередніх звітних періодів.

Отже, якщо підприємство виправляє помилку у звітній декларації, то

одночасно з цією декларацією воно заповнює Додаток ВП «Розрахунок податкових зобов'язань за період, у якому виявлено помилку(ки)».

Згідно з виносками, наведеними в кінці декларації, цей додаток (додатки) подається (подаються)

в разі виправлення помилки (помилок) у складі звітної/звітної нової/консолідованої декларації. Тобто поданий разом із поточною декларацією Додаток ВП й означатиме виправлення помилок «у поточній декларації».

Додаток ВП повторює форму декларації. У ньому платник податків відображає

правильні показники за податковий період, що уточнюється, та, порівнюючи їх із відповідними рядками декларації, в якій було допущено помилки, визначає суми збільшення (або зменшення) податкового зобов'язання, «самоштрафу» в розмірі 5 %* та пені. Ці суми з Додатка ВП переносяться до розділу «Самостійне виправлення помилок» (рядки 23 — 27 декларації). Такі роз'яснення надають податківці в консультації, розміщеній у розділі 110.30.03 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua.

За кожний звітний (податковий) період, в якому виявлено помилку (помилки), подається окремий Додаток ВП, тобто він заповнюється окремо до кожної декларації, показники якої коригуються. Якщо в одній звітній декларації виправляються декілька помилок, разом із нею потрібно буде подати відразу декілька Додатків ВП.

Виправлення через уточнюючу декларацію.

Як ви вже зрозуміли, окремої форми уточнюючого розрахунку, за допомогою якого виправляються помилки минулих податкових періодів, не існує. Форма уточнюючої декларації нічим не відрізняється від звичайної (звітної). Якщо для виправлення помилки ви вибираєте саме цей варіант, то просто проставляєте позначку «Х» в комірці напроти рядка «Уточнююча» в полі 1 вступної частини декларації. Така уточнююча декларація подається за той період, в якому було допущено виявлені помилки, цей період, що «виправляється», указується в полі 2 вступної частини декларації.

Як указують податківці в консультації, розміщеній у розділі 110.30.03 Єдиної бази податкових знань на сайті ДПАУ: www.sta.gov.ua, у цьому випадку

Додаток ВП до уточнюючої декларації не заповнюється, а правильні значення доходів, витрат, об'єкта оподаткування, податку на прибуток указуються в такій декларації. На основі порівняння податкового зобов'язання цієї декларації та декларації, в якій було допущено помилки, визначаються суми збільшення або зменшення податкового зобов'язання, пені та «самоштрафу», які відображаються в розділі «Самостійне виправлення помилок» (рядки 23 — 27 декларації).

До подання уточнюючої декларації платник податків зобов'язаний сплатити суму донарахованого податку на прибуток, «самоштраф» у розмірі 3 %* та пеню. На необхідності нарахування пені при самовиправленні допущеної платником податків помилки наполягає ДПАУ (див.

листи від 03.06.2011 р. № 15666/7/16-1517-26 та від 29.08.2011 р. № 23178/7/15-3417-26 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 55 і 73 відповідно).

* Нагадаємо, що при виправленні помилок, допущених у деклараціях з податку на прибуток за II, II — III, II — IV квартали 2011 року, санкції у вигляді «самоштрафу» до платника податків не застосовуються (п. 6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Зверніть увагу:

в одній уточнюючій декларації можуть бути виправлені помилки, допущені тільки в одній декларації . До такої уточнюючої декларації слід додати всі додатки, що підлягають заповненню, оскільки вони є складовою частиною такої декларації.

Для наочності наведемо алгоритм заповнення рядків розділу «Самостійне виправлення помилок» декларації з податку на прибуток у таблиці.

 

Алгоритм заповнення рядків розділу «Самостійне виправлення помилок» декларації з податку на прибуток

Показник

Код рядка декларації

Виправлення через уточнюючу декларацію

Виправлення через звітну декларацію

1

2

3

4

Збільшення податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду(ів), що уточнюється(ються) (позитивне значення (рядок 16 - рядок 16 Податкової декларації, яка уточнюється) + позитивне значення (рядок 22 - рядок 22 Податкової декларації, яка уточнюється) або рядок (сума рядків) 23 з додат-ка(ів) ВП до Податкової декларації)

23

Рядок 16 уточнюючої декларації - рядок 16 декларації, що виправляється (якщо така різниця позитивна)

Сума рядків 23 Додатків ВП до звітної декларації

Рядок 22 уточнюючої декларації - рядок 22 декларації, що виправляється (якщо така різниця позитивна)

Сума штрафу при відображенні недоплати у складі Податкової декларації, що подається за звітний (податковий) період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання (повинна дорівнювати рядку (сумі рядків) 24 додатка(ів) ВП до Податкової декларації)

24

Не заповнюється

Сума рядків 24 Додатків ВП до звітної декларації (сума 5 % «самоштрафу»)*

Пеня, нарахована на виконання вимог підпункту 129.1.2 пункту 129.1 статті 129 розділу II Податкового кодексу України (у разі виправлення помилки(ок) у складі звітної/звітної нової/консолідованої Податкової декларації повинна дорівнювати рядку (сумі рядків) 25 додатка(ів) ВП до Податкової декларації)

25

Указується сума нарахованої пені

Сума рядків 25 Додатків ВП до звітної декларації

Зменшення податкового зобов'язання звітного (податкового) періоду(ів), що уточнюється(ються) (від'ємне значення (рядок 16 - рядок 16 Податкової декларації, яка уточнюється) + від'ємне значення (рядок 22 - рядок 22 Податкової декларації, яка уточнюється) або рядок (сума рядків) 26 з додатка(ів) ВП до Податкової декларації)

26

Рядок 16 уточнюючої декларації - рядок 16 декларації, що виправляється (якщо така різниця від’ємна)

Сума рядків 26 Додатків ВП до звітної декларації

Рядок 22 уточнюючої декларації - рядок 22 декларації, що виправляється (якщо така різниця від’ємна)

Сума штрафу від недоплати при наданні уточнюючої Податкової декларації (рядок 23 х 3 %)

27

Рядок 23 х 3 % : 100 %*

Не заповнюється

* При виправленні помилок, допущених у деклараціях з податку на прибуток за II, II — III, II — IV квартали 2011 року, ці рядки не заповнюються (п. 6 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі