Теми статей
Обрати теми

Коригування та виправлення помилок. При поверненні авансу неплатнику ПДВ зобов'язання з ПДВ можна відкоригувати в ряд. 8.1 декларації

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

При поверненні авансу неплатнику ПДВ зобов’язання з ПДВ можна відкоригувати в ряд. 8.1 декларації

 

Наше підприємство отримало передоплату за послугу від неплатника ПДВ та нарахувало податкові зобов'язання з ПДВ. У подальшому послугу не було надано, тому передоплату було повернено. Чи можемо ми в періоді повернення передоплати виписати розрахунок коригування та зменшити податкові зобов'язання?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що об'єктом обкладення ПДВ у загальному випадку

є постачання товарів і послуг (п. 185.1 ПКУ). При цьому, у ситуації, описаній у запитанні, постачання послуги так і не відбулося, а це, у свою чергу, означає, що об'єкт оподаткування не виник.

Зважаючи на це, логічно пригадати, що

ПКУ, так само, як і Законом про ПДВ, передбачено деякі особливості коригування податкових зобов'язань та податкового кредиту, пов'язаного з поверненнями. При цьому, якщо за часів Закону про ПДВ коригувальне правило не поширювалося на повернення авансів, то ст. 192 ПКУ зачіпає також і їх. Зокрема, у п. 192.1 ПКУ зазначено, що податкові зобов'язання постачальника може бути зменшено не лише при поверненні товарів/послуг, а й унаслідок повернення таким постачальником передоплати. Водночас п. 192.1 ПКУ зачіпає загальний випадок (коли і постачальник, і покупець є платниками ПДВ), тоді як ПДВ-наслідки повернень при взаємодії з неплатниками ПДВ урегульовано п. 192.2 ПКУ. У ньому, у свою чергу, установлено таке обмеження: постачальник може відкоригувати податкові зобов'язання при поверненні раніше поставлених товарів у його власність з наданням покупцю повної грошової компенсації вартості таких товарів. Як бачимо, у ньому не йдеться ні про аванси, ні про послуги. Отже, можна зробити висновок: оскільки на повернення авансів неплатникам ПДВ обмеження ст. 192 ПКУ не поширюються, то перешкод для коригування ПДВ-зобов'язань немає. Водночас невідомо, в якому рядку декларації таке коригування слід відображати.

У зв'язку з цим варта уваги ліберальна думка податківців. Зокрема, в одній зі своїх консультацій в Єдиній базі податкових знань (розділ 130.10) вони зазначили, що

при поверненні авансу неплатнику ПДВ продавець має право виписати розрахунок коригування до податкової накладної (обидва примірники залишаються у продавця) та зменшити нараховані раніше податкові зобов'язання. Причому наважимося доповнити висновок контролерів: таке коригування має відображатися в ряд. 8.1 декларації з поданням додатка Д1. Отже, якщо податківці не проти такого підходу, то чом би й не скористатися ним — особливо зважаючи на те, що інших способів для коригування податкових зобов'язань з ПДВ чинне законодавство не передбачає.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі