Теми статей
Обрати теми

Податкові накладні. У підсумкових податкових накладних код УКТ ЗЕД указувати не потрібно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

У підсумкових податкових накладних код УКТ ЗЕД указувати не потрібно

 

Підкажіть, чи потрібно вносити до податкової накладної код УКТ ЗЕД, якщо вона виписується кінцевому споживачу? Чи необхідно вказувати цей реквізит при виписуванні підсумкової накладної за день і якщо так, то як?

(м. Харків)

 

Відповідаючи на перше запитання, зауважимо, що на кожне постачання

кінцевому споживачу (при готівкових розрахунках) податкову накладну виписувати не потрібно (п. 8.4 Порядку № 969). Водночас, якщо таким споживачем є платник ПДВ (наприклад, при купівлях підзвітної фізособи), то без податкової накладної не обійтися — звісно, за умови, що він (1) діє від імені платника ПДВ, що можна підтвердити копією Свідоцтва про ПДВ-реєстрацію, і (2) вимагає її (див. думку податківців в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 59, с. 41). У такому разі податкова накладна має бути виписана та оформлена в загальному порядку. При цьому якщо такому споживачу надається підакцизний або ввезений на територію України товар, то в ній у тому числі має бути зазначено й код УКТ ЗЕД (п.п. «і» п. 201.1 ПКУ) — жодних винятків для його відображення ПКУ не передбачає. Цей реквізит до затвердження нової форми податкової накладної слід зазначати у графі 3 «Номенклатура постачання товарів/послуг продавця» (див. лист ДПАУ від 08.09.2011 р. N 24316/7/15-3117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 77, с. 16).

Що стосується другого запитання, то в ситуаціях, перелічених у

п. 8.4 Порядку № 969, податкову накладну слід виписувати не на кожне постачання, а за підсумками дня*. Нагадаємо про деякі особливості її складання та заповнення. Така накладна виписується у двох примірниках, обидва з яких залишаються в постачальника. У її верхній частині в полі «Залишається у продавця (тип причини)» робиться відмітка «Х» та проставляється код «11» (виписана за щоденними підсумками). В індивідуальному податковому номері та номері свідоцтва покупця необхідно проставити «0» (в останній клітинці). У найменування, адресу і телефон покупця, вочевидь, також вноситься «0» (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). У частині договору необхідно вказати відповідний вид договору (купівлі-продажу, надання послуг тощо) із зазначенням дати виконання усної домовленості та прокресленням у його номері (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). У формі розрахунків найкраще вказати відповідну форму розрахунків (наприклад, «готівкові розрахунки»).

* За винятком постачань, на які податкові накладні все ж виписувалися.

Що стосується

номенклатури реалізованих товарів, то, на думку податкового відомства, в підсумковій податковій накладній слід указувати загальний підсумок операцій за день (при цьому графа 3 може бути заповнена за допомогою слів «Товари в асортименті»). Зрозуміло, подібний порядок заповнення унеможливлює зазначення в податковій накладній коду УКТ ЗЕД за кожним товаром, з чим погоджуються й податківці (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). Отже, код УКТ ЗЕД до підсумкової податкової накладної вносити не потрібно.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі