Теми статей
Обрати теми

Податкові накладні. Кількість знаків коду УКТ ЗЕД у податковій накладній

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Кількість знаків коду УКТ ЗЕД у податковій накладній

 

Підкажіть, яку кількість знаків коду УКТ ЗЕД потрібно вказувати в податковій накладній?

(м. Харків)

 

Як відомо, з 06.08.2011 р. у графі 3 податкових накладних, що складаються на постачання імпортних та підакцизних товарів, слід указувати їх код згідно з УКТ ЗЕД (

п.п. «і» п. 201.1 ПКУ). При цьому такий код може налічувати до 10 знаків. Водночас, скільки з них вносити до податкової накладної, у ПКУ не зазначено. Поки що не квапляться роз'яснювати цей момент і податківці. За таких умов викладемо нашу позицію з цього питання.

На наш погляд,

постачальники підакцизних та імпортованих товарів повинні вказувати в податковій накладній усі 10 знаків коду УКТ ЗЕД. Такий висновок пов'язаний з тим, що точно та однозначно класифікувати товар згідно з УКТ ЗЕД можна, як правило, лише при використанні всіх десяти знаків. Водночас основне завдання з його правильного зазначення покладено на продавців, які здійснюють перші постачання імпортованих та підакцизних товарів на митній території України. Їм, у свою чергу, такий код має бути відомий: імпортерам — від митних органів, а продавцям підакцизних товарів — у зв'язку з тим, що вони є виробниками такої продукції (їм код УКТ ЗЕД має бути точно відомий, оскільки залежно від нього встановлюється відповідна ставка акцизного податку).

Завдання наступних постачальників зводиться в основному до того, щоб перенести до податкової накладної код УКТ ЗЕД, зазначений попереднім постачальником.

Якщо ж інформація про код товару відсутня (що особливо актуально при постачанні товару, отриманого від постачальників до 06.08.2011 р.), то постачальнику доведеться визначити його самостійно, використовуючи при цьому Закон України «Про митний тариф України» від 05.04.2001 р. № 2371-III та відповідні пояснення митних органів до товарних підкатегорій. Незважаючи на те що правильно визначити код товару для таких постачальників досить складно, податківці наполягають саме на такому порядку (див. Єдину базу податкових знань, розділ 130.21). Отже, у податкових накладних, що складаються на постачання імпортованих і підакцизних товарів, слід зазначати всі 10 знаків коду УКТ ЗЕД.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі