Теми статей
Обрати теми

Трудові гарантії. Надаємо додаткову відпустку на дітей розлученій жінці

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Надаємо додаткову відпустку на дітей розлученій жінці

 

Працівниця підприємства, яка має дитину віком 14 років, розлучена. Чи має вона право на додаткову відпустку на дитину як одинока мати?

(м. Львів)

 

Відповідно до

ст. 19 Закону про відпустки право на отримання соціальної додаткової відпустки на дітей має, зокрема, одинока мати.

З положень

п. 5 ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки та п. 9 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9 випливає, що одинокою матір'ю є:

1) жінка, яка не перебуває у шлюбі та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

2) удова;

3)

жінка, яка виховує дитину без батька (у тому числі й розлучена жінка, яка виховує дитину без батька, незважаючи на факт отримання аліментів, та жінка, яка вийшла заміж, але її дитину новим чоловіком не всиновлено).

У перших двох випадках проблем з наданням додаткової відпустки на дітей, як правило, не виникає.

Проблеми виникають тоді, коли цією відпусткою має намір скористатися розлучена жінка. Адже здебільшого після розлучення батько дитини продовжує брати активну участь в її вихованні, навіть незважаючи на те, що проживає окремо від дитини. Крім того,

ст. 157 Сімейного кодексу України визначено, що питання виховання дитини вирішуються батьками спільно. І той із них, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь в її вихованні та має право на особисте спілкування з нею. У свою чергу, той із батьків, з ким проживає дитина, не має права перешкоджати тому з батьків, хто проживає окремо, спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо, звісно, таке спілкування не перешкоджає нормальному розвитку дитини. Якщо батько дитини ухиляється від виконання своїх обов'язків з виховання дитини, мати дитини має право звернутися до суду з позовом про позбавлення його батьківських прав, але вона може цього і не робити, якщо ситуація, що склалася, її влаштовує.

Ситуація з наданням додаткової відпустки на дітей розлученій жінці, яка дійсно виховує дитину сама (без чоловіка) ускладнюється ще й тим, що чинне законодавство не містить конкретного переліку документів, які їй необхідно надати для отримання такої відпустки. Тому в цьому випадку ми б порадили роботодавцю керуватися роз'ясненнями фахівців Мінпраці з цього питання.

Так, у

листах від 19.05.2009 р. № 5565/0/14-09/13 та від 26.07.2010 р. № 2650/0/10-10/13 Мінпраці зазначило: як документи, що підтверджують, що батько дитини не бере участі в її вихованні, може бути надано:

— рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав;

— рішення органів опіки та піклування або суду про відсутність участі батька у вихованні дитини;

— рішення суду або постанову слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;

— ухвалу суду або постанову слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів;

— акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією або будь-якою іншою комісією, створеною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, в якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів в акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини, а також довідка зі школи про те, що батько не бере участі у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участі в батьківських зборах). Суди зазначені документи розцінюють як достатній доказ для того, щоб жінка могла вважатися такою, що виховує дитину без участі батька (див., наприклад,

рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 27.05.2010 р. у справі № 2-0-105/10);

— інші документи, що підтверджують відсутність участі батька у вихованні дитини*.

* Звертаємо увагу: довідка з ЖЕКу про те, що дитина проживає з матір’ю, не дає достатніх підстав стверджувати, що батько не бере участі в її вихованні (див. лист Мінпраці від 14.04.2008 р. № 235/0/15-08/13 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 48), і може бути надана працівницею як додатковий документ.

Що стосується сплати батьком дитини аліментів, то такий факт свідчить лише про те, що він бере участь в утриманні дитини, а не про його участь у вихованні. Зазначені два обов'язки — участь у вихованні дитини та її матеріальне утримання — і

Сімейний кодекс України, і Закон про відпустки розглядають як самостійні та незалежні один від одного. Більше того, одного з батьків навіть може бути позбавлено батьківських прав, але це не звільняє його від обов'язку утримувати дитину, хоча у вихованні в цьому випадку він точно участі не бере.

Таким чином, розлучена жінка, яка дійсно виховує дитину сама, без батька дитини, для отримання соціальної відпустки за підставою «одинока мати» повинна надати роботодавцю копію свідоцтва про народження дитини, копію свідоцтва про розірвання шлюбу та документ, який би підтверджував, що батько не бере участі у вихованні дитини. Як одинока мати, жінка має право на додаткову відпустку до виповнення дитині 18 років.

Якщо працівниця не підтвердить свій статус одинокої матері, то вона не матиме права на додаткову соціальну відпустку на дитину.

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі