Теми статей
Обрати теми

Трудові гарантії. Розраховуємо компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки інваліду

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Розраховуємо компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки інваліду

 

Працівник підприємства, прийнятий на роботу з 01.08.2005 р., надав у вересні 2011 року документи про те, що він з 2000 року є інвалідом III групи. 31.10.2011 р. працівник звільняється за власним бажанням (ст. 38 КЗпП). На щорічну відпустку якої тривалості він має право? Скільки днів щорічної основної відпустки підлягає компенсації при звільненні? Тривалість щорічної відпустки згідно з колективним договором, укладеним на підприємстві, становить 24 календарні дні.

(м. Одеса)

 

У загальному випадку

тривалість щорічної основної відпустки, що надається працівникам за відпрацьований робочий рік, має бути не менше ніж 24 календарні дні. Зауважимо, що 24 календарні дні — це мінімальна тривалість основної відпустки за відпрацьований рік , установлена ст. 75 КЗпП та ст. 6 Закону про відпустки. Тривалість відпрацьованого робочого року обчислюється із дня укладення трудового договору.

Водночас, для окремих категорій працівників

Законом про відпустки встановлено більш тривалі строки щорічної основної відпустки. До таких категорій належать, зокрема, і працівники-інваліди. Згідно з ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки інваліди III групи мають право на щорічну основну відпустку тривалістю 26 календарних днів.

Поряд із

Законом про відпустки тривалість щорічної основної відпустки може встановлюватися іншими нормативно-правовими актами. У цьому випадку норми Закону про відпустки щодо тривалості щорічної основної відпустки для працівників, тривалість відпустки яким установлено іншими актами законодавства, не поширюватимуться (ч. 10 ст. 6 Закону про відпустки). Проте в будь-якому разі тривалість їх відпустки не може бути менше ніж встановлена ст. 6 Закону про відпустки.

Приклад 1.

На підприємстві працює інвалід III групи, який обіймає посаду економіста. Відповідно до положень колективного договору, укладеного на підприємстві, тривалість щорічної відпустки працівників економічного відділу становить 24 календарні дні.

Оскільки тривалість щорічної основної відпустки, установлена на підприємстві для працівників економічного відділу (24 календарні дні), менше тривалості щорічної основної відпустки, установленої

ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки для інвалідів III групи (26 календарних днів), то такий працівник-інвалід має право на щорічну основну відпустку тривалістю 26 календарних днів.

Приклад 2.

У дитячому саду на посаді вчителя-логопеда працює інвалід III групи. Відповідно до ч. 6 ст. 6 Закону про відпустки та додатка до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346, працюючи на цій посаді, працівник має право на щорічну основну відпустку 56 календарних днів.

Оскільки тривалість щорічної основної відпустки, установлена для цієї категорії працівників, перевищує тривалість щорічної основної відпустки, установлену

ч. 7 ст. 6 Закону про відпустки, то працівник-інвалід має право на щорічну основну відпустку 56 календарних днів.

Законодавством не передбачено строку давності, після якого втрачається працівником право на щорічні відпустки. Воно не містить заборони надавати щорічні відпустки в разі їх невикористання (див.

листи Мінпраці від 21.10.2009 р. № 629/13/84-09, від 17.06.2011 р. № 190/13/116-11).

Отже, якщо працівник-інвалід при прийнятті на роботу з будь-яких причин не повідомив роботодавця про свій статус та відповідно не скористався своїм правом на щорічну відпустку більшої тривалості за декілька попередніх років, то після надання відповідних документів, що засвідчують його інвалідність, він має право використати не використані частини (усі одноразово або окремо). У разі звільнення, незалежно від підстав розірвання трудового договору, йому має бути виплачено компенсацію за всі невикористані дні щорічних відпусток (див. роз'яснення фахівців Мінпраці в газеті «Вісник податкової служби України», 2011, № 36, с. 34).

Документами, що засвідчують інвалідність працівника, можуть бути

копія пенсійного посвідчення або довідка до акта огляду медико-соціальної експертної комісії за формою № 157-1/0, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров'я від 19.05.2003 р. № 224. Копії цих документів роботодавцю слід завірити печаткою підприємства та зберігати в особовій справі працівника. Крім того, не зайвим буде, якщо на копіях документів, що засвідчують інвалідність, буде зазначено: дату їх надання та підпис працівника-інваліда, а також дату отримання, П. І. Б. та підпис посадової особи, яка їх отримала (як правило, це працівник відділу кадрів). Наявність такої інформації на зазначених документах убезпечить роботодавця від можливих розбіжностей з контролюючими органами або від трудових спорів. Річ у тім, що чинним законодавством для працівників-інвалідів передбачено чимало пільг та гарантій, про які роботодавець повинен знати та які повинен дотримувати. Однак вимагати від працівника при прийнятті на роботу документи про стан здоров'я роботодавець має право тільки тоді, коли такому працівнику необхідно пройти обов'язковий попередній (під час улаштування на роботу) медичний огляд*. У всіх інших випадках працівник самостійно вирішує, повідомляти роботодавця про наявність інвалідності чи ні. Тому, якщо працівник не повідомив роботодавця про встановлену йому інвалідність (не надав документи, що посвідчують інвалідність), то в контролюючих органів немає підстав для притягнення роботодавця до відповідальності за ненадання такому працівнику встановлених чинним законодавством пільг та гарантій.

* Згідно зі ст. 17 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII обов’язковий попередній (під час улаштування на роботу) медичний огляд проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є необхідність у професійному відборі, і щорічно для осіб віком до 21 року.

Використовуючи дані, наведені у запитанні, розрахуємо кількість невикористаних днів відпустки, що підлягають компенсації. Припустимо, що працівником було використано щорічні відпустки за період з 01.08.2005 р. до 01.08.2011 р. Оскільки згідно з наданими працівником у вересні 2011 року документами інвалідність III групи було йому встановлено до прийняття на роботу на це підприємство, а тривалість щорічної відпустки, установлена для всіх працівником підприємства, становить 24 календарні дні, то такий працівник-інвалід за кожний відпрацьований робочий рік має право на щорічну основну відпустку тривалістю 26 календарних днів.

1. Визначимо кількість невикористаних днів щорічних відпусток за період з 01.08.2005 р. до 01.08.2011 р.:

(26 - 24) х 6 = 12 (к. дн.)

2. Розрахуємо кількість днів відпустки, що підлягають компенсації за період з 01.08.2011 р. по 31.10.2011 р.:

26 х (92 - 1) : (366 - 10) = 7 (к. дн.),

де 26 — загальна тривалість щорічної основної відпустки працівника;

92 — кількість календарних днів у поточному робочому році до дня звільнення, за які не надавалася щорічна відпустка;

1 — кількість святкових та неробочих днів, установлених

ст. 73 КЗпП, які припадають на поточний робочий рік до дня звільнення (24 серпня 2011 року);

366 — загальна кількість календарних днів у поточному робочому році;

10 — загальна кількість святкових та неробочих днів, передбачених

ст. 73 КЗпП, у поточному робочому році.

3. Визначимо загальну кількість календарних днів щорічних відпусток, не використаних працівником-інвалідом, за які йому при проведенні остаточного розрахунку має бути нараховано компенсацію:

12 + 7 = 19 (к. дн.)

 

Лілія Ушакова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі