Теми статей
Обрати теми

Первинна документація. Подорожні листи: для облікової сфери залишаються обов'язковими

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Подорожні листи: для облікової сфери залишаються обов’язковими

 

Сьогодні подорожні листи скасовано. Підкажіть, як у такому разі підтверджувати передрейсовий медогляд та списувати ПММ?

(м. Харків)

 

Дійсно, з 14.08.2011 р. із

Закону про автотранспорт виключили будь-яку згадку про подорожні листи. У зв'язку з цим у багатьох склалося враження, що подорожні листи виведено з документообігу і про них можна забути. Однак в таких міркуваннях є лише частка правди. Розглянемо це питання з позиції перевезень, а потім перейдемо до обліку.

1

. Після вилучення поняття «подорожній лист» із Закону про автотранспорт наявність та пред'явлення цього документа водіями представникам органів внутрішніх справ перестали бути обов'язковими. Отже, відсутність/непред’явлення подорожнього листа перестало бути самостійним правопорушенням, про що свідчать і зміни у ст. 126 КУпАП.

Водночас обов'язковість проходження передрейсового медогляду для водіїв підприємств (установ, організацій) ніхто не відміняв (

ст. 30 Закону про автотранспорт, п. 1.4 Положення про медичний огляд кандидатів у водії та водіїв транспортних засобів, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров'я і МВС України від 05.06.2000 р. № 124/345, далі — Положення № 124/345), як і відповідальність за його непроведення (ст. 1331 КУпАП). У свою чергу, підтвердженням проходження такого медогляду традиційно є підпис медпрацівника та його штамп, що проставляються в подорожньому листі в полі «Водій за станом здоров'я до керування допущений» (п. 5.3 Положення № 124/345). Виходячи з викладеного, з метою підтвердження проходження передрейсового медогляду все ж слід скласти подорожній лист за формою № 2-ТН (адже форма документа все ще діє) та зробити в ньому відповідні відмітки.

Такий перехід обумовлений ще і через облікові особливості — розглянемо їх далі.

2

. На наш погляд, в обліковій сфері подорожні листи слід продовжувати використовувати. Річ у тім, що підставою для обліку господарських операцій (у тому числі для списання ПММ) є первинні документи (ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік). При цьому, незважаючи на те що форму таких документів підприємство може розробити самостійно (п. 2.7 Положення № 88), для списання ПММ найбільш зручним залишається використання подорожніх листів за формою № 2-ТН. Отже, можна використовувати форму документа, що зарекомендував себе роками служби.

 

Віталій Смердов, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі