Теми статей
Обрати теми

РРО. Вилучення виручки, коли каса вже не працює

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Вилучення виручки, коли каса вже не працює

 

Магазин працює цілодобово, роздруковуючи щодня Z-звіт до 00:00. Однак у цей час касир підприємства вже не працює. Як бути з виручкою, адже здати її до каси вже не можна?

(м. Донецьк)

 

Згідно з

п. 2.6 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Нацбанку від 15.12.2004 р. № 637, усі готівкові кошти, що надходять до каси, повинні своєчасно (у день отримання грошових коштів) та в повній сумі оприбутковуватися.

Оскільки в ситуації, про яку йдеться у запитанні, можливості оприбуткування виручки в день отримання грошових коштів немає, слід скористатися операцією «службове внесення». Вона передбачена для реєстрації суми грошових коштів, що зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, яка проводиться після виконання Z-звіту. Отже, після того, як магазин роздрукує Z-звіт, сума отриманої виручки проводиться через РРО за допомогою операції «службове внесення», і лише після цього можуть проводиться розрахункові операції.

Якщо зазначений алгоритм дій буде порушено, виникне невідповідність суми коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, що вказуватиметься в денному звіті в разі його роздрукування. Така ситуація виникає внаслідок того, що при роздрукуванні Z-звіту пам'ять РРО обнуляється (інакше кажучи, згідно з даними РРО на місці проведення розрахунків грошових коштів немає). Операція службового внесення саме і дозволяє забезпечити відповідність між фактичною сумою та сумою, зазначеною в пам'яті РРО. В іншому разі суб'єкту господарювання загрожуватиме штраф згідно з

ч. 1 ст. 17 Закону про РРО.

Нагадаємо,

з 01.01.2011 р. почали діяти нові штрафи за порушення порядку використання РРО, що зумовлено набуттям чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Податкового кодексу України» від 02.12.2010 р. № 2756-VI («Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 101). Так, п. 1 ст. 17 Закону про РРО після внесення до нього змін передбачає, що в разі встановлення протягом календарного року під час перевірки невідповідності суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків сумі коштів, зазначеній у денному звіті, а в разі використання розрахункової книжки — загальній сумі продажів за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня, застосовуються такі штрафи:

— якщо порушення вчинено вперше,

штраф становить 1 грн.;

— при повторному вчиненні порушення —

100 % вартості проданих з одним із перелічених вище порушень товарів;

— за кожне подальше (протягом року) учинення порушення —

у п'ятикратному розмірі вартості товарів, проданих з порушеннями.

При цьому під учиненням порушення

вперше законодавець має на увазі «вперше протягом календарного року», а не вперше за весь період діяльності підприємства. Повторним слід вважати порушення, учинене вдруге протягом року.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі