Теми статей
Обрати теми

Щодо сплати ПДВ особою, яка підлягає обов'язковій реєстрації як такий платник

Редакція ПБО
Лист від 01.11.2011 р. № 4800/7/15-3317

Щодо сплати ПДВ особою, яка підлягає обов’язковій реєстрації як такий платник

Лист Державної податкової служби України від 01.11.2011 р. № 4800/7/15-3317

 

Державна податкова служба України у зв'язку з набранням чинності Законом України від 07.07.2011 № 3609-VI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих норм Податкового кодексу України» та з метою забезпечення належної організації роботи структурних підрозділів підпорядкованих органів державної податкової служби надає методичні рекомендації щодо визначення дати реєстрації особи як платника податку на додану вартість та дати виникнення податкових зобов'язань з податку на додану вартість при обов'язковій реєстрації для врахування під час проведення процедури реєстрації особи як платника податку на додану вартість, а також підготовки податкових консультацій платникам податків.

Порядок реєстрації особи як платника податку на додану вартість регулюється статтями 180 — 183 розділу V Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та регламентується Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Державної податкової адміністрації України від 22.12.2010 № 978 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.12.2010 за № 1400/18695.

Відповідно до пункту 181.1 статті 181 розділу V Кодексу під обов'язкову реєстрацію як платника податку на додану вартість підпадає особа, у якої загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Кодексу, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 300 тис. грн. (без урахування податку на додану вартість).

Для здійснення такої реєстрації особа не пізніше 10 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто зазначеного вище обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, повинна подати до органу державної податкової служби за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) реєстраційну заяву платника ПДВ за формою № 1-ПДВ (далі — Заява) (пункти 183.1 та 183.2 статті 183 розділу V Кодексу).

При цьому, у разі якщо останній день строку подання Заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день (пункт 183.6 статті 183 розділу V Кодексу).

Відповідно до пункту 183.9 статті 183 розділу V Кодексу у разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника податку на додану вартість орган державної податкової служби зобов'язаний видати заявнику або відправити поштою (з повідомленням про вручення) свідоцтво про реєстрацію такої особи як платника податку на додану вартість не пізніше наступного робочого дня після бажаного (запланованого) дня реєстрації платника податку на додану вартість, зазначеного у його Заяві, або протягом 10 робочих днів від дати надходження Заяви. Перебіг строку у 10 робочих днів, установленого для податкової реєстрації, розпочинається з першого робочого дня, наступного за днем отримання податковим органом Заяви (підпункт 12.1 пункту 12 розділу III Положення). Податкові зобов'язання з податку на додану вартість у такої особи починають виникати з дати реєстрації її як платника податку на додану вартість.

Разом з цим, звертаємо увагу, що згідно з пунктом 183.10 статті 183 розділу V Кодексу будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку на додану вартість у випадках та в порядку, передбачених цією статтею, не подала до органу державної податкової служби Заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату податку на додану вартість на рівні зареєстрованого платника податку на додану вартість без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

Таким чином, якщо особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник податку на додану вартість, що не подала до органу державної податкової служби Заяву або подала її з порушенням строку, встановленого пунктом 183.2 статті 183 розділу V Кодексу, то обов'язок нарахування та сплати податкових зобов'язань з податку на додану вартість у такої особи виникає з дня, наступного за граничним днем, який встановлений для подання Заяви, тобто з 11 числа календарного місяця, що настає за місяцем, в якому вперше досягнуто обсягу оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг понад 300 тис. гривень.

Повідомляючи викладене, Державна податкова служба України зобов'язує довести зазначені методичні рекомендації до відома підпорядкованих органів державної податкової служби і платників податків та забезпечити їх врахування при проведенні процедури реєстрації особи як платника податку на додану вартість, а також при наданні податкових консультацій платникам податків.

 

Заступник Голови С. Лекарь



коментар редакції

Пропущено строк реєстрації платником ПДВ:
коли нараховувати зобов'язання?

У листі, що коментується, можна виділити два висновки.

1 . Спершу трохи передісторії. Як відомо, серпневий Закон № 3609 суттєво відкоригував деякі правила ПДВ-реєстрації (див. закон та коментар до нього в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 64 і № 65). У тому числі змін зазнав і п. 183.10 ПКУ. До 06.08.2011 р. у ньому було зазначено, що при перевищенні граничного для ПДВ-реєстрації обсягу постачання особа ставала платником ПДВ з 1 числа наступного місяця (без права на податковий кредит та бюджетне відшкодування до моменту реєстрації). У свою чергу, з 06.08.2011 р. цей пункт викладено в новій редакції, згідно з якою в разі неподання реєстраційної заяви (за умови, що ПДВ-реєстрація обов'язкова) особа несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника податків без права на податковий кредит та бюджетне відшкодування (докладніше про всі новації в процедурі ПДВ-реєстрації див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 76).

При цьому, незважаючи на більшу ліберальність зміненої редакції п. 183.10 ПКУ, формулювання цього пункту викликало запитання. Зокрема, з якого числа особа повинна вважатися платником ПДВ: з наступного за граничним строком для подання реєстраційної заяви чи з числа, наступного за граничною датою, з якої особу могли зареєструвати?

У листі, що коментується, податківці відповіли на це запитання, вказавши, що в разі неподання (несвоєчасного подання) реєстраційної заяви обов'язок з нарахування ПДВ-зобов'язань виникає з дня, наступного за граничним днем для подання реєстраційної заяви, — тобто з 11 числа місяця, наступного за місяцем, в якому було досягнуто обсяг постачання понад 300 тис. грн. При цьому очевидно, що висновок податківців стосується ситуації, коли граничний строк для подання заяви припадає на робочий день. Якщо ж такий день виявиться вихідним або неробочим, то обов'язок з нарахування ПДВ-зобов'язань, імовірно, виникне пізніше 11 числа. Це випливає з п. 183.6 ПКУ, де зазначено, що останній день строку для подання реєстраційної заяви, який припадає на вихідний, святковий або неробочий день, переноситься на наступний робочий день.

2 . Другий момент, на якій варто звернути увагу, пов'язаний з непогодженістю нормативно-правової бази. Зокрема, як відомо, податківці реєструють особу як платника ПДВ та видають їй свідоцтво протягом 10 робочих днів після подання нею заяви. У свою чергу, у п. 12.1 розд. III Положення № 978 зазначено, що перебіг цього строку починається з наступного календарного дня після подання заяви, що, зрозуміло, некоректно. У листі податківці врахували цей момент та вказали, що такий строк слід обчислювати з наступного робочого дня.

 

Віталій Смердов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі