Теми статей
Обрати теми

Щодо подання звіту, у показниках якого зазначена заробітна плата менше мінімальної

Редакція ПБО
Лист від 06.10.2011 р. № 21269/05-10

Щодо подання звіту, у показниках якого зазначена заробітна плата менше мінімальної

Лист Пенсійного фонду України від 06.10.2011 р. № 21269/05-10

 

Пенсійний фонд України розглянув <…> листа <…> та повідомляє наступне.

Згідно з пунктом 4 частини 2 статті 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», платники єдиного внеску зобов'язані подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом.

Постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 № 22-2, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 за № 1014/18309, затверджено Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, який набрав чинності з 1 січня 2011 року (далі — Порядок).

Відповідно до пункту 4.1 Порядку звіт формується на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону нараховується єдиний внесок.

Пунктом 2.11 визначено, що звіт страхувальником повинен подаватися в повному обсязі. У разі неподання однієї із необхідних таблиць звіт не приймається.

Таким чином, якщо звіт сформований з дотриманням всіх вимог, передбачених Порядком, то неприйняття звіту у зв'язку із тим, що у показниках звіту зазначена заробітна плата у розмірі меншому, ніж мінімальна, безпідставне.

Разом з тим, повідомляємо, пунктом 2.1 Порядку визначено, що звіт до органів Пенсійного фонду подається особисто фізичною особою, страхувальником або відповідальною особою фізичної особи або страхувальника за місцем взяття на облік в органах Пенсійного фонду.

До того ж, звіт має відривну частину, де зазначається реєстраційний номер, дата реєстрації і обов'язково засвідчується власним підписом відповідальної особи, яка приймає звіт, із зазначенням прізвища та ініціалів та завіряється печаткою для довідок органу Пенсійного фонду.

Крім того, звіт може бути поданий в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису через центр обробки електронних звітів згідно з Порядком подання звітів до Пенсійного фонду України в електронній формі, який затверджений Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.04.07 № 7-7 та зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27.04.07 за № 436/13703 (в даному випадку паперова форма звіту не подається).

 

Перший заступник Голови правління В. Кравчук



коментар редакції

Пенсійний фонд щодо окремих питань подання звіту про ЄСВ

У листі, що коментується, Пенсійний фонд України (далі — ПФУ) відповів на запитання щодо правомірності відмови працівників ПФУ у прийнятті звіту за формою додатка 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого постановою правління ПФУ від 08.10.2010 р. № 22-2 (далі — Порядок № 22-2), у зв'язку з тим, що заробітна плата працівників нижче мінімальної зарплати. /p>

Нагадаємо: мінімальна заробітна плата — це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче за який не може здійснюватися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт) (ст. 95 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р., ст. 3 «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР). Заробітна плата працівника може бути нижче мінімальної в разі, якщо він не виконує місячну (погодинну) норму праці, наприклад, якщо він працює в режимі неповного робочого часу або не виконує норму виробітку.

Установлення працівникам зарплати в розмірі нижче мінімальної є порушенням законодавства про працю, контроль за дотриманням якого знаходиться у сфері повноважень органів Державної інспекції України з питань праці, а не ПФУ.

Як справедливо вказує ПФУ в листі, той факт, що працівникам нараховано зарплату в розмірі нижче мінімальної, не може бути підставою для відмови у прийнятті звіту, сформованого з дотриманням усіх вимог Порядку № 22-2. Докладно про порядок формування додатка 4 читайте в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 70. Відповідно до п. 2.11 Порядку № 22-2 звіт не приймається тільки в разі, якщо він подається не в повному обсязі, тобто відсутня одна з необхідних таблиць.

Додаток 4 має подаватися безпосередньо фізичною особою, страхувальником або їх уповноваженою особою. Щодо способів подання додатка 4, то їх три:

1) на паперових носіях, якщо у страхувальника кількість застрахованих осіб не більше п'яти;

2) на паперових носіях, завірених підписом керівника страхувальника та скріплених печаткою (за наявності), разом з електронною формою на електронних носіях інформації;

3) в електронній формі з використанням ЕЦП через центр обробки електронних звітів.

При перших двох способах подання звіту підтвердженням його прийняття є розписка про отримання звіту, заповнена відповідальною особою органу Пенсійного фонду та завірена печаткою для довідок ПФУ, при третьому способі — квитанція про отримання електронного звіту.

Якщо дані додатка 4 свідчать про нарахування працівникам зарплати в розмірі нижче мінімального, звіт має бути прийнято, а про виявлений факт порушення законодавства про оплату праці повідомлено органи Держпраці України та податкову інспекцію як органи, уповноважені здійснювати контроль за дотриманням вимог законодавства про працю.

Про те, як діяти в ситуації, коли працівники ПФУ відмовляються приймати звіт, незважаючи на неправомірність таких дій, докладно читайте у статті «Відмова органу Пенсійного фонду прийняти звітність: як діяти?» («Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 45, с. 41).

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі