Теми статей
Обрати теми

Щодо юридичного статусу свідоцтва про держреєстрацію фізособи — підприємця

Редакція ПБО
Лист від 30.09.2011 р. № 617-0-8-11-7.2

Щодо юридичного статусу свідоцтва про держреєстрацію фізособи — підприємця

Лист Державної реєстраційної служби України від 30.09.2011 р. № 617-0-8-11-7.2

 

Державна реєстраційна служба України розглянула лист <…> щодо юридичного статусу свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця та повідомляє.

Верховною Радою України 07.04.2011 р. за № 3205 прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» (далі — Закон № 3205).

Цим Законом вилучено з чинного законодавства поняття «свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця», а також установлено подання виписки або витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців (далі — Єдиний державний реєстр) у тих випадках, де передбачалося подання копії свідоцтва.

Законом № 3205 не передбачено необхідність заміни свідоцтва про державну реєстрацію на виписку або витяг з Єдиного державного реєстру, а також не встановлено заборону або строк використання фізичною особою — підприємцем наявного в неї свідоцтва про державну реєстрацію.

Водночас повідомляємо, що поняття виписки та витягу з Єдиного державного реєстру визначено Положенням про порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців, затвердженим наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 20.10.2005 р. № 97, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28.10.2005 р. за № 1294/11574 (далі — Положення).

Відповідно до пункту 3 Положення виписка — це документ, що містить відомості про юридичну особу або фізичну особу — підприємця, яка подала запит про її видачу.

Витяг — це документ, що містить відомості про юридичних осіб або фізичних осіб — підприємців за критерієм пошуку, зазначеним у запиті (пункт 5 Положення).

Пунктом 2.2 Положення встановлено, що для отримання виписки з Єдиного державного реєстру запит подається державному реєстратору за місцезнаходженням або місцем проживання запитувача.

Відповідно до наказу Держкомпідприємництва «Про розмір та порядок внесення плати, що справляється за одержання витягу та довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.02.2006 р. за № 165/12039, розмір плати за отримання витягу з Єдиного державного реєстру становить три неоподатковувані мінімуми доходів громадян. За кожний аркуш інформації на бланку встановленого зразка справляється плата в розмірі 20 відсотків одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

Статтею 21 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» установлено, що за отримання виписки з Єдиного державного реєстру справляється плата в розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. Не справляється плата за отримання виписки з Єдиного державного реєстру при проведенні державної реєстрації фізичної особи — підприємця; зміні у відомостях про фізичну особу — підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі; припиненні підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця за судовим рішенням про визнання фізичної особи — підприємця банкрутом, а також при внесенні до Єдиного державного реєстру судового рішення про скасування державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця.

 

Заступник Голови І. Кухаренко



коментар редакції

Не кваптеся позбавлятися свідоцтва про держреєстрацію

Запитання, відповіді на яке присвячено лист, що коментується, зводиться до того, чи можуть суб'єкти господарювання, які пройшли держреєстрацію до 07.05.2011 р., як і раніше, підтверджувати свій статус копією свідоцтва про державну реєстрацію, чи тепер єдиний спосіб зробити це — пред'явити витяг або виписку з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців. Як усі розуміють, виникнення цього питання пов'язане з тим, що ось уже півроку як набрали чинності нововведення, передбачені Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скасування свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та фізичної особи — підприємця» від 07.04.2011 р. № 3205-VI (далі — Закон № 3205), якими передбачено, що тепер замість свідоцтва про державну реєстрацію новостворені суб'єкти господарювання отримують виписку з Єдиного держреєстру (докладно див. «Скасування свідоцтва про держреєстрацію: чи стане працювати простіше?» // «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 39).

Але перш ніж перейти до висновків листа, скажемо декілька слів про орган, що його видав. Усі пам'ятають, що раніше питання державної реєстрації суб'єктів господарювання були парафією Держкомпідприємництва. Створення Державної реєстраційної служби було передбачено Указом Президента України «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» від 09.12.2010 р. № 1085/2010 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2010, № 101), у межах виконання якого 23.05.2011 р. на офіційному сайті Держкомпідприємництва з'явилася інформація про передачу Комітетом усіх своїх функцій з реалізації державної політики у сфері реєстрації юридичних осіб та фізосіб-підприємців Державній реєстраційній службі. Як бачимо, остання приступила до виконання своїх повноважень.

Основний висновок листа: Закон № 3205 не передбачає необхідності заміни свідоцтва про держреєстрацію на виписку або витяг з Єдиного держреєстру, а також не встановлює заборону та не обмежує строк використання суб'єктом господарювання свідоцтва про державну реєстрацію, яке в нього є.

Ми у зв'язку з цим підкреслювали, що, на нашу думку, спрощення заняття підприємницькою діяльністю для суб'єктів господарювання, які тільки проходять держреєстрацію, не повинно призводити до погіршення становища тих, що вже діють. До того ж, вони не потрапили до переліку суб'єктів, які можуть отримати виписку або витяг з Єдиного держреєстру безоплатно (про що, власне, Державна реєстраційна служба також нагадує в листі, що коментується: за отримання виписки з Єдиного держреєстру сплачується 17 грн., за отримання витягу — 51 грн.). Це може свідчити про те, що законодавець виходив з відсутності необхідності отримання ними подібного документа, допускаючи можливість використання свідоцтва про держреєстрацію. Вимоги ж про надання виписки з Єдиного держреєстру поширюються лише на тих суб'єктів господарювання, які створені після 07.05.2011 р., або відомості про яких у Єдиному держреєстрі змінювалися після зазначеної дати. Про те, що ДПАУ займає аналогічну позицію, непрямо свідчив її лист від 17.05.2011 р. № 13663/7/29-1017. Як бачимо, Державна реєстраційна служба також підтримала такі висновки.

Проте не можемо не попередити, що відстояти подібну точку зору на практиці буде вкрай складно. Формально з 07.05.2011 р. усі нормативно-правові акти, які раніше вимагали надання копії свідоцтва про держреєстрацію та до яких після набуття чинності Законом № 3205 було внесено зміни, висувають єдині вимоги до всіх суб'єктів господарювання (незалежно від дати їх держреєстрації) надавати виписку або витяг з Єдиного держреєстру.

У цьому плані найбільш ліберальні приписи містить Податковий кодекс України: згідно з п. 177.8 при виплаті підприємцю доходу для неутримання податку на доходи потрібно отримати від нього копію документа, що підтверджує його реєстрацію суб'єктом підприємницької діяльності (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 65). Наведене формулювання дозволяє говорити про можливість надання як копії виписки або витягу, так і копії свідоцтва про держреєстрацію. Причому в такій редакції (запровадженій Законом № 3609) норма діє тільки з 06.08.2011 р. До цього формулювання було куди менш вдалим і вимагало від фізосіб-підприємців для необкладення їх доходів податком на доходи фізичних осіб у джерела виплати надання виписки або витягу з Держреєстру .

Утім, Закон № 3609 усіх проблем не вирішив. Так, Закон про ЄСВ у редакції, що діє сьогодні, передбачає: щоб винагорода, яка виплачується за цивільно-правовим договором на виконання робіт (надання послуг), не обкладалася єдиним соціальним внеском у джерела виплати, підприємець повинен підтвердити, що вид діяльності за договором зазначений у витязі з Єдиного держреєстру (ч. 1 ст. 4). У цьому випадку, на наш погляд, не повинно йтися про оригінал витягу, але й копія виписки або свідоцтва про державну реєстрацію навряд чи підійде.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі