Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Продаж товарів (робіт, послуг) за ціною нижче собівартості стандартному платнику податку на прибуток: відображення «податкового» доходу за загальними правилами

Редакція ПБО
Стаття

Продаж товарів (робіт, послуг) за ціною нижче собівартості стандартному платнику податку на прибуток: відображення «податкового» доходу за загальними правилами*

 

Як відображаються операції з продажу товарів (робіт, послуг) за ціною нижче собівартості платнику податку на загальних підставах?

 

<…>

Пунктом 134.1 ст. 134 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі — ПКУ) установлено, що об'єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом зменшення суми доходів звітного періоду, визначених згідно зі статтями 135 — 137 цього Кодексу, на собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг та суму інших витрат звітного податкового періоду, визначених згідно зі статтями 138 — 143 цього Кодексу, з урахуванням правил, встановлених статтею 152 цього Кодексу.

Відповідно до п.п. 135.4.1 п. 135.4 ст. 135 ПКУ дохід від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг є доходом від операційної діяльності, який визнається в розмірі договірної (контрактної) вартості, але не менше ніж сума компенсації, отримана в будь-якій формі, в тому числі при зменшенні зобов'язань.

Витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг (п. 138.4 ст. 138 ПКУ). Собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг формується за правилами п. 138.6 (собівартість придбаних та реалізованих товарів) та п. 138.8 (собівартість виготовлених та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг) ст. 138 ПКУ.

Зазначені пункти ст. 138 не містять обмежень щодо формування собівартості реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг залежно від розміру доходу від реалізації товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

З урахуванням викладеного, порядок формування доходу від реалізації товарів (виконаних робіт, наданих послуг) та їх собівартості не залежить безпосередньо від реалізації таких товарів (робіт, послуг).

Тобто, операції з продажу платнику податку товарів (виконаних робіт, наданих послуг), у тому числі за ціною нижче собівартості, відображаються в податковому обліку на загальних підставах за правилами, визначеними ст. 134 ПКУ.

 

За матеріалами Єдиної бази податкових знань,
 розміщеної на офіційному сайті ДПСУ:
 www.sta.gov.ua  

 

* Див. також матеріал на с. 18. — Прим. ред.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі