Теми статей
Обрати теми

Визначення тарифної ставки для оплати годин роботи у святкові, неробочі, вихідні дні при підсумованому обліку робочого часу

Редакція ПБО
Лист від 18.05.2007 р. № 380/13/84-07

Визначення тарифної ставки для оплати годин роботи у святкові, неробочі, вихідні дні при підсумованому обліку робочого часу

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 18.05.2007 р. № 380/13/84-07

(витяг)

 

<…>

Згідно зі ст. 50 КЗпП України нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень. При цьому на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу,

допускається за погодженням з профспілковим комітетом підприємства (установи, організації) запровадження підсумованого обліку часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (ст. 61 КЗпП України).

При підсумованому обліку робочого часу

норма робочого часу за обліковий період визначається за календарем і реалізується шляхом виходу на роботу за графіком змінності.

Час, відпрацьований понад норму

тривалості робочого часу за обліковий період, вважається надурочним і оплачується згідно зі ст. 106 КЗпП України. При цьому годинна ставка для оплати надурочної роботи при обліковому періоді квартал обчислюється виходячи із середньомісячного числа годин за обліковий період (квартал), яке має розраховуватись з урахуванням норми тривалості робочого часу за квартал, встановленої з дотриманням вимог статті 50 КЗпП України.

Компенсація надурочних

робіт шляхом надання відгулу не допускається.

Згідно зі ст. 107 КЗпП України робота у

святковий день оплачується у подвійному розмірі: працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилася понад місячну норму .

Оплата у зазначеному розмірі провадиться

за години, фактично відпрацьовані у святковий день.

При визначенні годинної тарифної ставки для оплати фактично відпрацьованих годин у святкові, неробочі, вихідні дні для працівників, які працюють при підсумованому обліку робочого часу, необхідно місячний оклад працівника розділити на місячну норму тривалості робочого часу на відповідний місяць, затверджену правилами внутрішнього трудового розпорядку для даного підрозділу (працівника)

.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі