Теми статей
Обрати теми

Робота в нічний час

Редакція ПБО
Стаття

Робота в нічний час

 

Особливості використання праці вночі.

Особливості використання праці в нічний час установлено КЗпП . Нічним вважається час з 10 години вечора до 6 години ранку (ч. 3 ст. 54 КЗпП).

При роботі в нічний час установлена тривалість роботи (зміни)

скорочується на одну годину (ч. 1 ст. 54 КЗпП). Ця вимога не поширюється на працівників, для яких вже передбачено скорочення робочого часу (ст. 51 КЗпП) за іншими підставами (див. на с. 11). На нашу думку, скорочення роботи в нічний час означає, що працівник працює менше без відробітку в денний час. Хоча слід мати на увазі, що окремі фахівці розуміють норми ч. 1 ст. 54 КЗпП інакше: година, на яку працівник менше відпрацює вночі, відпрацьовується згодом.

Тривалість нічної роботи зрівнюється з денною у випадках, коли це необхідно за умовами виробництва, зокрема в безперервних виробництвах, а також на змінних роботах при шестиденному робочому тижні з одним вихідним (

ч. 2 ст. 54 КЗпП). Формулювання цієї норми КЗпП дозволяє роботодавцю не скорочувати тривалість роботи у нічний час за умови дотримання загального порядку встановлення режиму роботи (див. с. 8).

Роботодавцю слід мати на увазі, що не всіх працівників може бути залучено до роботи в нічний час. Так, відповідно до

ст. 55 КЗпП забороняється залучати до роботи в нічний час:

— вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до 3 років;

— осіб молодше 18 років;

— інші категорії працівників, передбачені законодавством.

Крім того, згідно зі

ст. 175 КЗпП не допускається залучати до роботи в нічний час жінок за винятком тих галузей народного господарства, в яких це викликається особливою необхідністю і дозволяється як тимчасовий захід, та за винятком жінок, які працюють на підприємствах, де зайняті тільки члени однієї сім’ї. Згідно з тією ж статтею КЗпП перелік цих галузей та видів робіт із зазначенням максимальних строків застосування праці жінок у нічний час затверджується КМУ. Проте відповідний перелік досі не затверджено. Отже, ст. 175 КЗпП фактично містить заборону на використання в нічний час праці жінок на будь-яких роботах. Але таку заборону можна розцінювати як утиск трудових прав жінок порівняно з правами чоловіків. А це означає, що норми ст. 175 КЗпП суперечать нормам ст. 17 Закону України «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок та чоловіків» від 08.09.2005 р. № 2866-IV. Разом із цим, ситуація в нашій країні така, що жіноча праця використовується безперешкодно, тобто фактично ст. 175 КЗпП має декларативний характер.

За угодою сторін трудового договору, жінки можуть працювати в нічний час.

Згоду працівниці на роботу в нічний час слід отримати в письмовій формі.

Робота

інвалідів у нічний час допускається тільки за їх згодою та за умови, що це не суперечить медичним рекомендаціям. Згідно зі ст. 13 Закону № 3721 громадян похилого віку також може бути залучено до роботи в нічний час тільки за їх згодою та за умови, що це не протипоказано їм за станом здоров’я. Згоду зазначених працівників на роботу вночі доцільно оформити письмово.

Оплата роботи в нічний час.

Відповідно до ст. 108 КЗпП робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, що встановлюється генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Відповідно до

додатка 3 до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010 — 2012 роки від 09.11.2010 р. (далі — Генеральна угода), дія якої поширюється на весь період до прийняття нової Генеральної угоди, передбачено, що:

за роботу у вечірній час, з 18 до 22 години (при багатозмінному режимі роботи), здійснюється доплата в розмірі 20 % годинної тарифної ставки (окладу, посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час;

за роботу в нічний час здійснюється доплата в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час.

Зауважимо: для тих підприємств, які не були представлені уповноваженими представниками з боку власника та з боку профспілки (об’єднання профспілок) при укладенні генерального договору, обов’язковими будуть норми, соціальні гарантії, пільги, компенсації, установлені законодавчими та нормативно-правовими актами на державному рівні. Водночас законодавство не забороняє суб’єктам (підприємствам) різних форм власності застосовувати при укладенні колективного договору норми та положення чинної генеральної угоди. Аналогічні роз’яснення надало Мінпраці в

листі від 17.03.2011 р. № 2774/0/14-11/18 (см. с. 45).

Надання

інших днів відпочинку як компенсації за роботу у вечірній або нічний час чинним законодавством не передбачено.

Порядок оплати роботи у вечірній та нічний час розглянемо на числовому прикладі.

Приклад.

У листопаді 2011 року диспетчер відпрацював 176 годин, у тому числі у вечірній час — 24 години, у нічний час — 28 годин. Годинна тарифна ставка працівника — 22 грн./год. Підприємство, на якому працює диспетчер, перебуває у сфері дії сторін, що підписали Генеральну угоду.

Визначимо розмір доплат:

— за роботу у вечірній час: 22 грн./год. х 20 % х 24 год. = 105,60 грн.;

— за роботу в нічний час: 22 грн./год. х 35 % х 28 год. = 215,60 грн.

Загальна сума зарплати працівника за листопад 2011 року становитиме:

22 грн./год. х 176 год. + 105,60 грн. + 215,60 грн. = 4193,20 грн.

У табелі обліку використання робочого часу за типовою формою № П-5 години роботи в

нічний час позначаються кодом «РН» або «04», години роботи у вечірній час — «ВЧ» або «03».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі