Теми статей
Обрати теми

Гнучкий режим робочого часу

Редакція ПБО
Стаття

Гнучкий режим робочого часу

 

Гнучкий режим робочого часу

(ГРРЧ) — це форма організації робочого часу, заснована на встановленні режиму праці із саморегулюванням часу початку, закінчення та тривалості робочого часу впродовж робочого дня.

Умови та порядок запровадження гнучкого режиму робочого часу з урахуванням законодавства визначено в

Методрекомендаціях № 359. При цьому правовою підставою для встановлення ГРРЧ є ст. 13 КЗпП, згідно з якою режим роботи, тривалість робочого часу та відпочинку встановлюються в колективному договорі за погодженням сторін, які його підписали.

Особливістю цього режиму є те, що він

не впливає на умови нормування та оплати праці працівників, на порядок нарахування доплат та на їх величину, не стосується пільг при обчисленні трудового стажу роботи, у тому числі спеціального, та інших трудових прав працівників.

ГРРЧ може бути встановлено як для окремих категорій працівників, структурних підрозділів підприємства, так і для всього підприємства в цілому.

Не рекомендується застосовувати ГРРЧ:

— на безперервно діючих виробництвах;

— при багатозмінній організації роботи в разі відсутності вільних робочих місць до початку або після закінчення зміни;

— в інших випадках, пов’язаних зі специфікою виробництва, коли виконання працівником трудових обов’язків потребує його присутності в години роботи, чітко встановлені Правилами внутрішнього трудового розпорядку, що діють на підприємстві (торгівля, побутове обслуговування населення, вантажно-розвантажувальні роботи, робота транспорту тощо) (

п. 2.4 Методрекомендацій № 359).

Запровадження ГРРЧ на підприємстві здійснюється

за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (в разі його відсутності це питання може бути врегульоване в колективному договорі на підставі ст. 7 Закону про колдоговори). У свою чергу, порядок та умови застосування ГРРЧ обов’язково має бути описано в Правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Упровадженню цього режиму роботи повинні передувати роз’яснювально-підготовча робота з персоналом підприємства та розробка систем контролю й обліку робочого часу кожного працівника із застосуванням відповідних технічних засобів.

При добровільній згоді працівників підприємства ГРРЧ може встановлюватися як

при прийнятті на роботу, так і в період роботи. Причому в останньому випадку про зміну режиму роботи працівники мають бути попереджені не пізніше ніж за 2 місяці, оскільки режим робочого часу є істотною умовою праці (ч. 3 ст. 32 КЗпП). Якщо колишній режим роботи не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи на нових умовах, трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Крім того, упровадження ГРРЧ може бути ініційоване

виборним органом первинної профспілкової організації на підставі колективної заяви працівників підприємства або його структурного підрозділу. У цьому випадку рішення про можливість введення ГРРЧ приймає роботодавець.

Із порядком та умовами впровадження ГРРЧ

роботодавцю слід ознайомити працівників, які переводяться на цей режим роботи, не пізніше ніж за 1 місяць до його впровадження (п. 2.7 Методрекомендацій № 359).

Переведення працівників на ГРРЧ здійснюється за їх згодою та оформляється відповідним

наказом (розпорядженням) роботодавця, в якому застерігаються конкретні строки та умови впровадження ГРРЧ.

Основним елементом

режиму гнучкого робочого часу є змінні (гнучкі) графіки роботи. Такі графіки встановлюються за погодженням між роботодавцем та працівниками.

При організації роботи в умовах ГРРЧ

робочий день (зміну) працівника може бути поділено на три складові:

1)

змінний час — час на початку та у кінці робочого дня (зміни), у межах якого працівник на свій розсуд має право починати та закінчувати роботу (зміну). Наявність інтервалів змінного часу дозволяє відпрацювати необхідну загальну кількість робочих годин у прийнятому обліковому періоді;

2)

фіксований час — період, протягом якого працівник зобов’язаний перебувати на робочому місці та виконувати свої трудові функції. Цей час дозволяє забезпечувати нормальний хід виробничого процесу та здійснювати необхідні службові контакти. Відсутність працівника на робочому місці у фіксований час без поважних причин вважається порушенням трудової дисципліни (п. 3.6 Методрекомендацій № 359). До працівника, який порушив трудову дисципліну, може бути застосовано заходи дисциплінарного стягнення, установлені КЗпП. Також роботодавець має право позбавити порушника права користуватися ГРРЧ (п. 3.7 Методрекомендацій № 359);

3)

час перерви на відпочинок і харчування (може становити від 30 хвилин до 2 годин за зміну). Перерва зазвичай ділить фіксований час на дві приблизно рівні частини. Фактична її тривалість не включається в робочий час. Цей час працівник використовує на свій розсуд і може бути відсутнім на робочому місці.

Тривалість робочого часу (зміни)

працівника, який працює в режимі гнучкого робочого часу, не повинна перевищувати 12 годин на добу .

Облік робочого часу працівників

, яким установлено ГРРЧ, може здійснюватися поденно, щотижнево або підсумовано. Докладно про особливості встановлення цих видів обліку робочого часу читайте на с. 30.

Конкретна тривалість складових робочого часу, вид обліку робочого часу, а також тривалість облікового періоду встановлюються, зазвичай, у Правилах внутрішнього трудового розпорядку.

Варіанти побудови графіків гнучкого робочого часу можуть розрізнятися залежно від прийнятого облікового періоду, часових характеристик кожного зі складових елементів режиму гнучкого робочого часу, а також від умов їх застосування в різних підрозділах (змінах).

Роботодавець

, виходячи зі структури робочого часу та встановленого облікового періоду кожного окремого працівника, бригади або структурного підрозділу, які працюють у ГРРЧ, погоджує їх час роботи з роботою інших працівників, бригад або структурних підрозділів шляхом регулювання фіксованого, змінного часу та часу перерви на відпочинок і харчування.

Звертаємо увагу: забезпечення обліку відпрацьованого робочого часу та контролю за трудовою дисципліною працюючих у режимі гнучкого робочого часу є обов’язковою умовою застосування такого режиму.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі