Теми статей
Обрати теми

Вахтовий метод організації робіт

Редакція ПБО
Стаття

Вахтовий метод організації робіт

 

Вахтовий метод організації робіт

— це особлива форма організації робіт, що ґрунтується на використанні праці найманих працівників поза межами їх постійного місця проживання у разі, коли роботодавцем не може бути забезпечене щоденне повернення працівників до місця постійного проживання.

При врегулюванні питань організації робіт вахтовим методом слід керуватися:

Положенням про вахтовий метод роботи — звичайним підприємствам, організаціям, установам;

наказом МВС України від 21.12.2000 р. № 920 — органам і підрозділам внутрішніх справ України, які несуть службу (працюють) у зоні відчуження та зоні безумовного (обов’язкового) відселення Чорнобильської АЕС;

наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 20.05.99 р. № 147 — підприємствам, організаціям, установам, що перебувають у підпорядкуванні Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Крім того, окремі положення застосування вахтового методу організації робіт може бути встановлено галузевими угодами.

У цій статті розглядатимуться питання організації вахтового методу робіт на звичайних підприємствах, в організаціях, установах.

Перелік підприємств, організацій та об’єктів, на яких може застосовуватися вахтовий метод організації робіт, що наведено в

додатку 2 до Положення про вахтовий метод роботи, на наш погляд, на сьогодні застарів. Тому в разі необхідності організації на підприємстві робіт вахтовим методом роботодавець має право за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації внести відповідні зміни або доповнення до колективного договору.

При вахтовому методі робота організовується за спеціальним режимом праці та виконується змінним (вахтовим) персоналом, який проживає у спеціально створених вахтових селищах, польових містечках, а також в інших спеціально обладнаних під житло приміщеннях. Міжвахтовий відпочинок здійснюється в місцях постійного проживання працівників.

Залучення працівників до роботи вахтовим методом допускається

тільки за їх згодою (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Ця згода може бути відображена працівником у заяві про прийняття на роботу, у наказі про прийняття на роботу, у трудовому договорі, укладеному з таким працівником, чи в іншому письмовому документі, що підтверджує згоду працівника працювати за вахтовим методом (наприклад, заяві про переведення на роботу за вахтовим методом).

Якщо ж ініціатива щодо переведення працівника на роботу вахтовим методом виходить від його роботодавця, то таке переведення можливе

лише при дотриманні вимог ч. 3 ст. 32 КЗпП. Адже режим роботи є істотною умовою праці. Про зміну режиму роботи з ініціативи роботодавця працівника має бути повідомлено не пізніше ніж за два місяці. Якщо колишній режим роботи не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи на нових умовах, трудовий договір припиняється за п. 6 ст. 36 КЗпП.

Також роботодавцю слід мати на увазі, що

до вахтових робіт не можуть залучатися:

— працівники віком до 18 років;

— вагітні жінки;

— жінки, які мають дітей віком до 3 років;

— особи, які мають медичні протипоказання до виконання робіт вахтовим методом.

Місцем роботи

при вахтовому методі вважаються об’єкти (дільниці), на яких здійснюється безпосередня трудова діяльність. Переміщення працівників у зв’язку зі зміною місця дислокації об’єктів (дільниць) роботи не є переведенням на іншу роботу і не потребує згоди працівників.

Направлення працівника на вахту

не є службовим відрядженням (абзац третій п. 1.1 Положення про вахтовий метод роботи).

Часом вахти

вважається період, який включає час виконання робіт на об’єкті (дільниці) та час міжзмінного відпочинку у вахтовому селищі. Тривалість вахти в загальному випадку не повинна перевищувати 1 місяця.

При вахтовому методі організації робіт на підприємстві роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації встановлюється, як правило,

підсумований облік робочого часу, з обліковим періодом, що дорівнює місяцю, кварталу або року.

Обліковий період

охоплює:

1) робочий час;

2) час у дорозі від місця розташування підприємства або від пункту збору до місця роботи і назад;

3) час відпочинку, що припадає на цей обліковий період.

Облік робочого часу і часу відпочинку ведеться окремо щодо кожного працівника щомісячно та накопичувальним підсумком за весь обліковий період.

Робочий час і час відпочинку в обліковому періоді регулюються

графіками роботи (змінності) на вахті. Ці графіки розробляються та затверджуються роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації і доводяться до відома працівників не пізніше ніж за 1 місяць до введення в дію.

У графіках також передбачаються дні, необхідні для доставки працівників на вахту і назад. Ці дні

до норми робочого часу не включаються і можуть припадати на дні міжвахтового відпочинку.

Тривалість робочого часу

за обліковий період не повинна перевищувати нормальну кількість робочих годин, установлених законодавством. У разі неповного часу роботи в обліковому періоді або на вахті (відпустка, хвороба тощо) з установлених норм годин роботи віднімаються робочі години за календарем, що припадають на дні відсутності на роботі.

Тривалість щоденної роботи (зміни) при вахтовому методі роботи не повинна перевищувати

12 годин. Тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку працівників з урахуванням обідніх перерв може бути зменшена до 12 годин. Кількість днів щотижневого відпочинку в поточному місяці має бути не менше кількості повних тижнів в цьому місяці. Дні щотижневого відпочинку можуть припадати на будь-які дні тижня.

Що стосується оплати праці, то, крім заробітної плати за фактично відпрацьований час (за обсяг виконаних робіт), працівникам, які виконують роботи вахтовим методом, можуть виплачуватися, зокрема:

— премія. Нарахування премії здійснюється відповідно до положення про преміювання, що діє на підприємстві. Премія нараховується на заробітну плату без урахування оплати днів міжвахтового відпочинку (

п. 5.2 Положення про вахтовий метод роботи);

— надбавка за вахтовий метод роботи. Ця виплата в розмірі, передбаченому колективним або трудовим договором, уключається до складу заробітної плати. При встановленні граничних розмірів надбавок роботодавцям слід ураховувати вимоги, установлені

постановою КМУ «Про надбавки (польове забезпечення) до тарифних ставок і посадових окладів працівників, направлених для виконання монтажних, налагоджувальних, ремонтних і будівельних робіт, та працівників, робота яких виконується вахтовим методом, постійно проводиться в дорозі або має роз’їзний (пересувний) характер» від 31.03.99 р. № 490. Надбавка за вахтовий метод роботи нараховується за кожний календарний день перебування в місцях виконання робіт у період вахти, а також за фактичні дні перебування в дорозі від місця розташування підприємства (пункту збору) до місця роботи і назад. Про оподаткування виплат, що нараховуються працівникам, які працюють вахтовим методом, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 34.

За дні в дорозі від місця розташування підприємства (пункту збору) до місця роботи і назад, передбачені графіком роботи на вахті, а також за дні затримки працівників у дорозі за метеорологічними умовами та з вини транспортних організацій працівнику виплачується

денна тарифна ставка, оклад.

Працівникам, які звільнилися до закінчення облікового періоду, дата звільнення за їх згодою може вказуватися з урахуванням належних днів міжвахтового відпочинку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі