Теми статей
Обрати теми

Щодо врахування збитків попереднього звітного року

Редакція ПБО
Лист від 10.11.2011 р. № 04-39/10-1160

Щодо врахування збитків попереднього звітного року

Лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики від 10.11.2011 р. № 04-39/10-1160

 

До Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики надходять звернення платників податків щодо застосування положень Податкового кодексу України в частині врахування у 2011 році від'ємного значення об'єкта оподаткування, яке склалося за розрахунками об'єкта оподаткування за підсумками попереднього звітного року.

Комітет розглянув порушені питання та проаналізував норми законодавства щодо права платників податку на перенесення від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток на наступні звітні періоди і повідомляє таке.

Відповідно до підпункту 1 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі — Кодекс) норми розділу III Кодексу застосовуються під час розрахунків з бюджетом починаючи з доходів і витрат, що отримані і проведені з 1 квітня 2011 року, якщо інше не встановлено цим підрозділом. До вказаного терміну для цілей визначення податкового зобов'язання з податку на прибуток у разі, якщо об'єкт оподаткування має від'ємне значення, застосовуються норми пункту 6.1 статті 6 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств».

У 2010 році норми цього пункту діяли з урахуванням особливостей, встановлених пунктом 22.4 статті 22 цього Закону.

Зокрема, було встановлено, що у звітних податкових періодах 2010 року у складі валових витрат платника податку враховувалося 20 відсотків суми від'ємного значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток, яке утворилося станом на 1 січня 2010 року.

У I кварталі 2011 року сума збитків з податку на прибуток, які утворилися станом на 01.01.2010 р. та не були враховані у складі валових витрат у 2010 р., та збитки, які утворилися у 2011 році, включаються до складу валових витрат першого календарного кварталу 2011 року та, відповідно, стають від'ємним значенням I кварталу 2011 року.

Зазначене відповідає положенням статті 6.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств», відповідно до яких сума від'ємного значення об'єкта оподаткування попереднього податкового року включається до складу валових витрат першого календарного кварталу наступного податкового року та, відповідно, стає витратами I календарного кварталу.

Починаючи з II кварталу 2011 року до доходів і витрат, що отримані і проведені з 1 квітня 2011 року, застосовуються норми Податкового кодексу України.

Згідно з пунктом 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу пункт 150.1 статті 150 цього Кодексу застосовується у 2011 році з урахуванням такого:

якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками першого кварталу 2011 року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат календарного кварталу 2011 року.

Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками другого, другого і третього кварталів, другого — четвертого кварталів 2011 року здійснюється з урахуванням від'ємного значення, отриманого платником податку за перший квартал 2011 року, у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення.

Це застереження базувалося на тому, що розрахунок першого кварталу 2011 року є кінцевим результатом розрахунку об'єкта оподаткування (аналогічно як річний розрахунок) за законом, який втрачав чинність.

Одночасно, положення пункту 150.1 статті 150 Кодексу передбачають таке:

«

Якщо результатом розрахунку об'єкта оподаткування платника податку з числа резидентів за підсумками податкового року є від'ємне значення, то сума такого від'ємного значення підлягає включенню до витрат першого календарного кварталу наступного податкового року. Розрахунок об'єкта оподаткування за наслідками півріччя, трьох кварталів та року здійснюється з урахуванням зазначеного від'ємного значення попереднього року у складі витрат таких податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення такого від'ємного значення».

Аналіз зазначених норм свідчить про те, що

пункт 3 підрозділу 4 Розділу XX «Перехідні положення» Кодексу не містить заборони на врахування у 2011 та 2012 роках збитків, які виникли до 01.01.2011 р., а отже, такі збитки повинні враховуватись у складі витрат поточних податкових періодів наростаючим підсумком до повного погашення від'ємного значення.

 

Голова Комітету В. Хомутиннік



коментар редакції

Доля старих збитків: продовження історії

Наші читачі в деталях знають про ситуацію, що склалася з податковими збитками, «заробленими» у 2010 та попередніх роках (далі — старі збитки). Докладно ця тема висвітлювалася ще в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 77, с. 29. Нагадаємо: тоді ми виступили з критикою позиції ДПСУ, що зводилася до заборони на формування у звітності з податку на прибуток за II квартал 2011 року та наступні звітні періоди витрат з урахуванням старих збитків. Податкові органи обмежують право на витрати лише збитками, заробленими виключно в I кварталі 2011 року. Причому це відбувається як на рівні роз'яснень, так і має масовий характер у ході перевірочної практики. На наш погляд, така практика є

помилковою, оскільки жодних аргументів для «обрізання» старих збитків Податковий кодекс не надає.

У попередньому номері (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 94, с. 1) ми інформували наших читачів про появу офіційної позиції Комітету Верховної Ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики. Сьогодні публікуємо текст згадуваного тоді листа. Варто ще раз нагадати, що профільний Комітет ВР

вельми однозначно висловився за можливість перенесення старих збитків, підтримавши тим самим позицію редакції у спорі з контролюючими органами. Нових аргументів у листі ми не знайдемо. Але вони й не потрібні, оскільки тих, що є, більш ніж достатньо. Звернемо також увагу на адресата листа, що коментується, — його направлено Державній податковій службі України. Однак наразі нам невідома реакція ДПСУ. Утім, саме це питання найбільше цікавить платників.

Додамо також, що чимала кількість платників оскаржують рішення податкових органів у суді. Зараз є низка рішень із цього приводу. Проте ще зарано говорити про формування будь-якої судової практики зважаючи на те, що

одностайністю вона не відрізняється. Відомі як позитивні для платників приклади (наприклад, постанова Окружного адміністративного суду АР Крим від 13.10.2011 р. у справі № 2а-11546/11/0170/13), так і негативні. Залишається сподіватися, що одностайність буде привнесено апеляційними судами або касаційною інстанцією. Після чого істотно проясниться питання прогнозування результату справ цієї категорії. Утім, кращим для всіх вирішенням питання була б, вочевидь, зміна позиції безпосередньо ДПСУ.

Зрозуміло, про будь-які новини на цьому «фронті» ми проінформуємо наших читачів. А поки що лише вкотре нагадаємо, що відносно податку на прибуток

штрафні санкції не повинні застосовуватися, уключаючи помилки (донарахування) за декларацією за II — IV квартали. Тому реальні санкції загрожуватимуть лише за неправильне заповнення декларації з податку на прибуток за I квартал 2012 року (докладніше див., наприклад, «Податки та бухгалтерський облік», 2011, № 85, с. 34).

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі